V. Stoica
An de an, rămân tot mai puțini români care să povestească, prin viu grai, cumplitele clipe petrecute pe fronturile celei mai mari conflagrații mondiale din toate timpurile – cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă, la nivel național, mai sunt circa 7.000 de veterani de război, patrioți care au luptat și s-au jertfit pentru România, în județul Prahova doar 169 de veterani mai sunt în viață în momentul de față. Doar două văduve de război și 2.000 de văduve de veterani de război mai pot, la rândul lor, să readucă în memoria colectivă momentele dificile prin care au trecut în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
Tot mai puțini sunt aceia care mai pot trage semnale de alarmă asupra faptului că, deseori, istoria se repetă…
Pe 29 aprilie, în fiecare an, este ziua lor, a veteranilor de război. O zi care pentru mult prea mulți dintre noi nu are o semnificație aparte. Pentru veteranii și invalizii de război, pentru văduvele de război și pentru cele câteva sute de văduve de veterani de război, această zi înseamnă anii grei ai războiului, care nu li se vor șterge niciodată din memorie.
Ieri, la Ploiești, au participat la manifestările prilejuite de marcarea Zilei Veteranilor de Război, desfășurate la Cimitirul Militar Bolovani, generalul Gheorghe Răucea – președintele Asociației Veteranilor de Război Prahova, colonelul Constantin Chiper – Asociația Cultul Eroilor Filiala Prahova, reprezentanți ai Armatei Române, ai autorităților județene – prefectul Mădălina Lupea, subprefectul Emil Drăgănescu și vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă.