Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să împrumute de la bănci în aprilie 3,62 miliarde de lei, inclusiv sumele suplimentare, cu 46,5% mai mult decât în martie şi cu 27,3% peste cea atrasă, reiese dintr-un anunţ al ministerului, preluat de Mediafax.
Finanţele şi-au propus pentru martie o sumă de 2,47 miliarde de lei, dar au atras 2,827 miliarde de lei, dintre care 2,727 miliarde de lei suma ţintă orientativă, potrivit datelor afişate de Banca Naţională a României (BNR).
Pentru a obţine suma vizată în aprilie, MFP a anunţat că va scoate pe piaţă titluri de stat în valoare de 400 de milioane de lei, cât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, care va fi organizată la data de 11 aprilie şi care va avea o maturitate de un an.
Finanţele au programate alte şapte sesiuni pentru a vinde obligaţiuni guvernamentale, cu una mai multe decât luna precedentă, iar suma totală dorită este de 3,2 miliarde de lei, cu 54,6% peste suma vizată luna trecută.
Mai exact, MFP plănuieşte să împrumute o sumă ţintă orientativă de 2,8 miliarde de lei, cu 55,55% mai mult decât cea vizată în martie, pe care să o completeze cu 420 de milioane de lei din şapte sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 55,55% peste cel vizat luna precedentă.
Finanţele vor organiza trei sesiuni de obligaţiuni guvernamentale de câte 500 de milioane de lei, două de câte 400 de milioane de lei, una de 300 de milioane de lei şi alta de 200 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurenţiale de câte 75 de milioane de lei, 60 de milioane de lei, 45 de milioane de lei şi 30 de milioane de lei.