Consiliul Europei (CE) va efectua o verificare a Maltei pentru a vedea dacă țara își respectă angajamentele și obligațiile în materie de democrație, în calitatea ei de membru al organizației internaționale, potrivit Hotnews.
Asemenea verificări ale celor 47 de state membre sunt o procedură uzuală a CE. Însă din ianuarie s-a introdus un nou mecanism care permite CE o abordare mai selectivă în ce privește alegerea țărilor ce vor fi examinate – iar Malta, alături de Ungaria și România, a fost selectată pentru această verificare, scrie Times of Malta citat de Rador.
Anterior, CE obișnuia să verifice toate țările pe rând, în ordine alfabetică.
O sursă familiară cu procedura a declarat pentru ediția duminicală a Times of Malta că verificarea e menită să analizeze dacă Malta se ridică la nivelul obiectivelor declarate de CE, anume respectarea drepturilor omului, democrație și stat de drept.
Sursa a subliniat că selectarea anumitor țări pentru această examinare „nu ar trebui văzută ca o pedeapsă”.
Alături de Malta, atât Ungaria cât și România au fost criticate pentru deficiențe în materie de stat de drept.
Chiar săptămâna trecută România a fost avertizată de Comisia Europeană, care i-a cerut să facă un pas înapoi de pe marginea prăpastiei și să se consulte în privința oricăror modificări legislative ce pot fi considerate a conferi impunitate pentru corupție.
CE a fost din ce în ce mai critic în privința Maltei după asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017.