Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat că majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu va adopta iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” pentru revizuirea Constituţiei, însă liberalii vor insista ca două proiecte ale partidului pe acelaşi subiect să fie votate decizional de Camera Deputaţilor, conform Mediafax. „Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de Preşedinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook. Aceasta a adăugat că reglementarea privind interidicţia în funcţii publice a celor condamnaţi penal trebuie făcută şi invită partidele să susţină demersurile în acest sens în Parlament. Liderul PLUS Dacian Cioloş a declarat, după decizia CCR potrivit căreia iniţiativa USR „Fără penali” este constituţională, că nu îşi face iluzii că Parlamentul, „condus de un condamnat penal definitiv”, va adopta propunerea legislativă.
„Validarea de către CCR a iniţiativei de modificare a Constituţiei astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa o funcţie publică este o veste excelentă. Mai mult de un milion de români au semnat această iniţiativă cu speranţa într-o Românie mai bună. Este acum rândul Parlamentului să voteze, cu o majoritate de două treimi în fiecare cameră, revizuirea Constituţiei”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook. Fostul premier tehnocrat a adăugat că este un prim pas pentru a pune capăt epocii „penalilor”.
„Deşi ar fi o ocazie pentru parlamentari să îşi demonstreze buna-credinţă, nu îmi fac iluzii: un Parlament condus de un condamnat penal definitiv şi de un fost prim-ministru, care de cinci luni fuge de începerea urmăririi penale, ascunzându-se în spatele imunităţii parlamentare, va respinge această iniţiativă. Sau, mai laş, o va amâna pe termen nedeterminat. Acum e nevoie să ne mobilizăm şi să îi schimbăm, pentru a ne asigura că ceea ce societatea îşi doreşte se şi poate pune în practică. Este un pas în plus pentru a curăţa România de hoţie şi pentru a le face loc oamenilor cinstiţi şi competenţi. Iniţiativa cetăţenească îşi va continua cursul. Epoca „penalilor“ din politică se apropie de sfârşit”, a conchis Cioloş. Reacţia opoziţiei vine după ce ce judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituţionale.
După decizia CCR de marţi, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale. Liderul USR Dan Barna a declarat, în urma deciziei CCR, că partidul său va folosi „toate resursele juridice” într-o luptă care va dura probabil câteva luni pentru a pune în dezbatere iniţiativa cetăţenească pentru referendum.