F. T.

Ce-i drept și nu-i păcat: și comercianții și șoferii au fost avertizați de dinainte de Săptămâna Patimilor: polițiștii vor intensifica controalele și nu vor ezita să dea amenzi acelora care sunt prinși în neregulă.
Și-au trecut la fapte. Oamenii legii, nu gestionarii unor magazine – în sensul de a avea marfa în regulă, nu șoferii – în ideea respectării unor minime reguli de participare în trafic și nici chiar agenții de pază – deși, parcă, de la ultimii avem niște pretenții…
Concret, marți, angajați ai Poliției Municipiului Ploiești au efectuat mai multe razii în oraș, pentru identificarea și, implicit, sancționarea persoanelor care efectuează acte de comerț ilicit, prevenirea și respectarea normelor legale în ceea ce privește paza obiectivelor privind paza bunurilor şi valorilor și pe linia de control a circulației. În acest context, au fost verificați 36 de agenți economici, au fost controlați 11 agenți de pază și trase pe dreapta 25 de mașini.
Rezultatul ? 60 de sancțiuni contravenționale – aplicate celor trei categorii vizate mai sus – , în valoare de aproximativ 20.000 de lei, în numai trei ore (9 – 12).
Nici zonele rurale nu au scăpat de sosirea pe nepusă masă a polițiștilor. De exemplu, în aceeași zi de marți și în același interval orar (9 – 12), au fost derulate mai multe controale și razii rutiere în comunele Gornet Cricov și Tătaru. În urma verificărilor la magazinele din cele două localități au fost confiscate mai multe bunuri, respectiv țigări diferite mărci, sticle cu țuică și cu vin etc. Tot în localitățile amintite au fost date amenzi șoferilor care “s-au nimerit” să circule taman când polițiștii erau în zonele amintite, amenzi care s-au ridicat la aproximativ 6.000 de lei.
Retrecând de la mediul rural la oraș, să amintim că și polițiștii din Vălenii de Munte au organizat acțiuni similare, rezultate mai “spectaculoase” fiind consemnate în ceea ce privește numărul și valoarea sancțiunilor date șoferilor. Concret, au fost controlate 89 de autovehicule, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 8.000 de lei.
Acestea sunt câteva exemple, razii de acest gen mai având loc și în Bălțești, Păcureți, Boldești Scăeni și în multe alte localități din județ.
Și de-abia au început, fiindcă se apropie Paștele, se apropie minivacanța de 1 Mai…