Ieri, Călin Popescu Tăriceanu a declarat despre ambasadorul României la Washington, George Maior, că nu ştie pe cine reprezintă acesta în SUA, pe statul paralel, pe Kovesi sau pe Coldea, potrivit Mediafax.
„Aş vrea să contribuim la detensionarea relaţiei existente în momentul de faţă între SUA şi UE, pe care o văd pe cale să se deterioreze. Eu cred că ar fi o greşeală imensă să vadă această relaţie slăbindu-se. E bine ca această relaţie să fie una directă şi nu mijlocită printr-un ambasador care nu ştiu pe cine reprezintă acolo, statul paralel din România, fundaţiile Soros şi anexele, pe doamna Kovesi, pe Coldea, pe Dumbravă, nu ştiu. Eu cred că această relaţie, sunt din 2014 preşedinte al Senatului. Ambasadorul României nu a fost capabil să aranjeze o singură vizită oficială, nu numai pentru mine, ci şi pentru prim-miniştrii care au fost în funcţie. Oamenii de acolo vor să ne cunoască. Probabil vor urma şi alte contacte, fie mergând noi la Washington, fie venind ei încoace. Avem suficiente motive să dorim ca această relaţie să capete şi altă dimensiune decât cea prezentă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, ieri, la DC News.
Preşedintele Senatului a anunţat că s-a întâlnit cu George Maior, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în SUA. „Cu ambasadorul României la Washington am avut o scurtă întrevedere. Ieri după-amiază (n.n. – miercuri) înainte de plecare, la mine la hotel”, a spus Tăriceanu.
El a adăugat că a angajat o firmă de consultanţă pentru organizarea întrevederilor avute în SUA, inclusiv cu cea avută cu vicepreşedintele Statelor Unite.
„Am avut o firmă de consultanţă care a fost angajată şi care s-a ocupat nu numai de aceste întrevederi, ci are o misiune mai largă de asigurarea componentei de public relations de relaţionare cu media, pentru că constat că imaginea României în SUA este o imagine deformată, proiectată răuvoitor de multe vreme. Ambasadorul SUA la Bucureşti are nişte poziţii pe care le cunoaştem şi nu vreau să le comentez, constante. Ambasada României la Washington sau mai bine zis ambasadorul României la Washington a continuat linia din timpul preşedintelui Băsescu de a izola practic conducerea politică a României şi de a nu angaja nişte contacte care să permită americanilor să cunoască lidershipul politic din România şi modul în care noi înţelegem relaţia strategică cu SUA. Atunci sigur că am utilizat mijloace legale şi legitime care să îmi permită mie şi României ca ţară să proiectăm o altă imagine, modul în care vedem relaţia euroatlantică”, a conchis Tăriceanu. Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, la începutul acestei săptămâni la Washington, unde a participat la Conferinţa Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale. Şeful Senatului a avut întrevederi cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, cu Keith Kellogg, consilierul pe securitate al acestuia şi cu senatorul republican pentru statul Texas, Ted Cruz, fost candidat la prezidenţialele din 2016.