• Poate, doar, Cel de Sus şi elicopterul SMURD să încerce ceva
F.T.
Când e să se întâmple vreo nenorocire pe şoselele din Prahova, parcă nici dislocarea de forţe poliţieneşti suplimentare, nici utilizarea tuturor radarelor din dotarea oamenilor legii nu-şi au rostul. Doar Cel de Sus şi Elicopterul SMURD mai pot face şi, respectiv, întreprindă ceva.
Nici acţiunea Speed Marathon, începută luni şi încheiată ieri – de prevenire şi combatere a cauzelor accidentelor rutiere cauzate de viteză excesivă şi nu numai – nu pare să fi avut efectul scontat. Sau poate da ! Poate că zecile de permise ridicate, poate că sutele de amenzi date şoferilor care nu respectă regulile participării la un trafic normal au diminuat numărul grozăviilor care se petrec din cauza vitezei, a neatenţiei conducătorilor auto, a nepurtării centurii de siguranţă, a şofatului sub influenţa alcoolului, a multor, multor cauze.
Iată doar două exemple de accidente rutiere care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, accidente soldate cu un mort şi răniţi grav. Sâmbătă, 6 aprilie, în Nistoreşti, un microbuz în care se aflau 20 de persoane, s-a răsturnat. La faţa locului, ISU Prahova a trimis două ambulanţe SMURD, o autospecială de transportat victime multiple şi o alta, pentru stingerea unui eventual incendiu. Doi adulţi ( o femeie în vârstă de 24 de ani şi un bărbat de 37 de ani), precum şi un copil în vârstă de 4 ani au fost transportaţi la spital. Nici Poliţia şi nici ISU Prahova nu amintesc de vreun mort în acest accident, deşi despre bărbatul de 37 de ani se precizează că a suferit „un traumatism cranio-cerebral sever”.
Din nefericire, în aceeaşi zi de sâmbătă, la Târgşoru Vechi, în urma unui accident în care au fost implicate două autoturisme care s-au ciocnit frontal, o persoană în vârstă de 63 de ani a decedat. O alta, grav rănită, a fost preluată cu elicopterul SURD şi a fost transportată la un spital din Bucureşti.
Şi accidente rutiere care s-au „suprapus” cu săptămâna în care a avut loc acţiunea Speed Marathon au mai fost.
Nu ne hazardăm să scriem care au fost cauzele ce au condus la producerea evenimentelor rutiere, câtă vreme se fac cercetări. Fireşte, nu are nicio legătură acţiunea Speed Marathon, cu nenorocirile care au avut loc sâmbătă. Şi nu numai atunci. Ba, dimpotrivă, poate că numărul accidentelor ar fi fost mai mare, dacă respectiva acţiune nu ar fi fost mediatizată la mai toate posturile de radio şi televiziune.
Ideea este că, dacă este să se întâmple vreo nenorocire pe şosea, nicio acţiune derulată zi şi noapte, 365 de zile într-un an, nu-şi produce efectul scontat.
A cui e vina ?