Cercetătorii de la NIH au descoperit, printr-un nou studiu, că atunci când vârsta biologică a unei femei este mai mare decât cea cronologică, aceasta este supusă unui risc mai mare de a dezvolta cancer de sân, potrivit www.eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Vârsta biologică se estimează cu ajutorul ADN-ului şi se pare că este asociată cu dezvoltarea viitoare a cancerului mamar, conform oamenilor de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate. Vârsta biologică a fost determinată prin măsurarea metilarei ADN, o modificare chimică care face parte din procesul normal de îmbătrânire.
Specialiştii au demonstrat, prin măsurători efectuate la fiecare cinci ani, că atunci când vârsta biologică a fost mai mare decât cea cronologică (vârsta reală), femeile au avut un risc cu 15% mai mare a a face cancer de sân. Acest proces este cunoscut sub numele de acceleraţie a vârstei.
Studiul a fost publicat în revista Institutului Naţional al Cancerului.
Vârsta biologică poate fi influenţată de expunerile de mediu. În acest caz, este un indicator util al riscului de îmbolnăvire. Au fost folosite trei măsurători diferite, numite ceasuri epigenetice, pentru estimarea vârstei biologice. Aceste ceasuri măsoară metilarea prezentă în locaţii specifice din ADN. Mai apoi, se poate face o comparaţie cu vârsta cronologică.
Au fost folosite probe de sânge furnizate de femeile înscrise în studiul ”Sister Study”, fiind peste 50.000 de femei din Statele Unite ale Americii şi din Puerto Rico. Echipa de cercetare a măsurat metilarea dintr-un grup de 27.644 de femei care nu erau diagnosticate cu cancer la momentul colectării sângelui.
”Am observat că atunci când vârsta biologică este mai mare decât cea cronologică, riscul de cancer de sân este crescut. De asemenea, dacă vârsta biologică este mai mică decât cea cronologică, există posibilitatea că riscul de cancer să fie scăzut. Cu toate acestea, încă nu ştim cum este afectată vârsta biologică de expunerile şi de factorii legaţi de stilul de viaţă, sau dacă procesul poate fi inversat”, explica Jack Taylor, cercetător.
Jacob Kresovich, autorul principal al studiului, s-a bazat pe faptul că vârsta este principalul factor de risc pentru cancerul de sân, iar astfel a emis ipoteza conform căreia acceleraţia vârstei poate fi asociată cu un risc crescut de cancer.
”Dacă ne uităm la un grup de oameni care au aceeaşi vârstă, unii sunt perfect sănătoşi, iar alţii nu sunt. Această variabilitate a sănătăţii poate fi explicată mai bine prin vârsta biologică, comparativ cu cea cronologică”, spune Kresovich.
Utilizarea metilatiei ADN pentru măsurarea vârstei biologice îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle cu mai multă exactitate cine este expus unui risc mai mare de a dezvolta atât cancer, cât şi alte boli influenţate de vârstă.
Această cercetare este un exemplu de epigenetică, un domeniu ce studiază modul în care procesele biochimice transformă, sau elimină, genele individuale, fără afectarea secvenţei ADN.
Oamenii de ştiinţă îşi propun să utilizeze datele epigenetice şi alte informaţii legate de genetică, mediu şi stil de viaţă pentru a descoperi cum interacţionează aceşti factori cu riscul de îmbolnăvire.