Deși din 2011, rata cumulată a inflației a crescut cu peste 18,5%, salariul mediu pe economie s-a mărit cu peste 86% (de la 1.457 lei la 2.720 lei), iar combustibilul s-a scumpit cu peste 42%, prețul local de furnizare a energiei termice a rămas pe loc.
În timp, ce la Ploiești, cetățeanul plătește din propriul buzunar tariful integral, Primăria Municipiului Ploiești este singura administrație publică din țară care nu acordă subvenții la populație, cu toate că invocă permanent dorința sa de a apăra bunăstarea ploieșteanului.
Astăzi suntem în situația în care cetățeanul din Ploiești se întreabă dacă va mai avea apă caldă și căldură de la 1 Mai 2019. Primarul își declară disponibilitatea de negociere cu operatorul local, dar spune din start că nu acceptă argumentele acestuia, inclusiv un preț bazat pe costurile actuale ale materiilor prime.
Oare, și-a dorit cu adevărat edilul Adrian Dobre un dialog onest și deschis cu operatorul?
De fapt, când în 2018 ANRE a emis avizul obligatoriu pentru ajustarea prețului la 237.35 lei/Gcal, acesta s-a opus din răsputeri implementării acestuia, încălcând practic o obligație legală. Acest cetățean al urbei sfidează, oare, legea?
Cu toate acestea, operatorul a asigurat constant și continuu serviciul de termoficare pentru orașul Ploiești. Această garanție a fost dată, de asemenea, de către operator inclusiv în momentul în care a anunțat public demararea procedurii de încetare a activității, ca urmare a expirării contractului de concesiune la data de 01.05.2019.
Important este de reținut că, de-a lungul derularii contractului de concesiune, Veolia Energie Prahova a susținut, din fondurile companiei mamă, desfășurarea activității de furnizare a agentului termic și a apei calde. Asta înseamnă că diferența provenită din creșterea prețului combustibilului, cheltuielile cu investițiile suplimentare necesare bunei desfășurări a activității, precum și cheltuielile cu emisiile de CO2, însumate la 118 milioane lei, au fost plătite de către Veolia din buzunarul său. Rămâne întrebarea: după 1 Mai, când pleacă Veolia, cine va suporta aceste costuri care, cu siguranță, vor crește la nivelul pieței?!