Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova

Una dintre preocupările constante ale Partidului Social Democrat este sprijinirea tinerilor în diverse domenii de activitate, inclusiv prin facilitarea obținerii de credite destinate acoperirii cheltuielilor lor și ale familiilor lor privind educaţia, sănătatea, cultura, sportul şi asigurarea condițiilor de locuire.
Astfel, încă un pas în asigurarea sprijinului pentru tineri a fost făcut în această săptămână. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 27 martie, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine”, care vizează asigurarea susţinerii financiare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 26 de ani, integraţi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare.
Prin intermediul acestui program, tinerilor li se facilitează accesul la finanţare, prin garantarea de către stat, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, a unor credite în limita unui plafon maximal de creditare de 40.000 lei.
Conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, creditul se va putea acorda pentru o perioadă maximă de 10 ani, care include și perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar.
Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile beneficiarilor şi familiilor acestora privind educaţia, sănătatea, cultura, sportul şi de habitat. Cheltuielile eligibile din cadrul programului “Investește în tine” sunt plata cărţilor, a rechizitelor, a cursurilor, a revistelor de specialitate; plata creşelor, a grădiniţelor, a şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate (tehnic şi de artă); taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri.