Peste 6.000 de sesizări care vizau activitatea şi conduita magistraţilor au fost înregistrate de Inspecţia Judiciară (IJ) în anul 2018, se arată în raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut, potrivit Agerpres.
„În 2018 au fost înregistrate 6.362 de sesizări privind activitatea şi conduita judecătorilor şi procurorilor, 5.944 fiind sesizări noi iar 418 reveniri la sesizări anterioare; întrucât această ultimă categorie de sesizări le include şi pe acelea privind unele aspecte noi, au fost efectuate verificări suplimentare faţă de lucrările iniţiale. După ce în anul 2017 s-a înregistrat o scădere cu 6,7% a numărului sesizărilor faţă de anul 2016, în anul 2018 se înregistrează o creştere cu 8,6 procente faţă de anul precedent”, potrivit documentului transmis, ieri, AGERPRES.
Similar anului 2017, arată IJ, un număr consistent de sesizări au avut ca obiect încălcarea normelor de procedură, modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor, tergiversarea soluţionării acestora, precum şi redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti.
Inspecţia menţionează că în anul 2018 s-a înregistrat o creştere cu 31% a numărului de sesizări din oficiu faţă de anul precedent. „Datele statistice aferente perioadei 2016 – 2018 evidenţiază de asemenea o creştere a numărului de sesizări din oficiu. Cu privire la această categorie de sesizări, din punct de vedere statistic se observă o creştere cu 31 de procente a numărului de sesizări din oficiu în anul 2018 faţă de anul precedent. Fluctuaţia sesizărilor din oficiu (în anul 2017 s-a înregistrat o scădere cu 51% faţă de 2016) relevă faptul că nu poate fi identificat un trend al acestei modalităţi de sesizare, realităţile obiective fiind determinante în aceste cazuri fie că vorbim de anumite constatări din controalele inspecţiei judiciare care determină sesizarea din oficiu sau de relatările mass media”, potrivit sursei citate.
Din totalul sesizărilor înregistrate, IJ informează că 1.555 au fost clasate în anul 2018 ca informe, înregistrându-se astfel o creştere de 20% faţă de anul precedent. În continuare, principalul motiv în ceea ce priveşte clasările este lipsa semnăturii (peste 90%).
De asemenea, în raport se precizează că inspectorii judiciari au desfăşurat anul trecut 31 de controale, 18 dintre acestea fiind efectuate de Direcţia de inspecţie pentru judecători, din care 12 controale manageriale şi 6 controale tematice, iar 13 controale de Direcţia de inspecţie pentru procurori, din care patru controale manageriale, şase tematice şi trei de remediere a deficienţelor.