28 de jucătoare din echipa feminină de fotbal a SUA, campioană mondială, au escaladat semnificativ în lupta purtată cu US Soccer pentru egalitate de plată și condiții de lucru, deschizând vineri, 8 Martie, un proces pentru discriminare de gen. Procesul de la Tribunalul federal districtual din Los Angeles vine cu numai trei luni înainte ca echipa să-și apere titlul mondial la turneul din Franța. În plângere și într-o declarație, cele 28 de jucătoare au descris o „discriminare de gen instituționalizată” despre care spun că există de mulți ani, potrivit The New York Times, preluate de Hotnews.
Discriminarea, spun sportivele, nu le afectează doar salariile, ci și unde joacă și cât de des, cum se antrenează, tratamentele medicale și antrenamentele, precum și transportul la meciuri. Jucătoarele implicate – staruri ca Alex Morgan, Megan Rapinoe, Carli Lloyd și coechipierele – sunt printre cele mai realizate și cunoscute sportive din lume, membre ale unei echipe care este în fruntea sporturilor feminine de mai bine de o generație.
Bătălia lor continuă cu US Soccer, care nu este doar angajatorul lor, ci și federația care patronează ramura sportivă în America, le-a propulsat în avangarda unei lupte mai largi pentru egalitate în sporturile feminine. În ultimii ani, chiar și jucătoare din alte sporturi – medaliatele cu aur din hochei, profesionistele din fotbalul canadian, jucătoarele de baschet din WNBA – s-au adresat asociațiilor lor pentru îndrumare în eforturile de a dobândi egalitatea în câștiguri și condiții de lucru.
De decenii, US Soccer a fost un lider mondial în promovarea sportului feminin; investițiile sale au făcut din Statele Unite, de trei ori campioană mondială și de patru ori olimpică, forța dominantă în fotbal. Dar în tot acest timp generații de jucătoare din națională s-au plâns că sprijinul financiar și logistic al federației a fost mereu cu mult sub cel acordat mai cunoscutei echipe masculine.
Celebritatea jucătoarelor și dorința lor de a-și pune reputația și enormul succes în mediile sociale în slujba cauzei au adus rezultate: FIFA a dublat fondul de premiere pentru Cupa Mondială din această vară numai după ce plângerile echipei SUA au atras atenția asupra diferenței uriașe față de mult mai bogatul turneu al bărbaților. De asemenea, echipa nu mai jucat din 2017 pe un teren artificial, suprafață pe care multe jucătoare n-o agreează. Echipa SUA a călătorit cu zboruri charter între meciuri, un lux odinioară de nesperat, iar US Soccer a eliminat alte inechități în subiecte ca alocația pentru hrană sau cazarea la hoteluri.
Comparațiile directe între remunerațiile echipelor masculine și feminine pot fi complicate. Fiecare echipă are o negociere colectivă proprie cu federația și printre diferențele majore se numără structura plăților: băieții primesc bonusuri mai mari când joacă la națională, dar numai când prind echipa, în timp ce fetele primesc salarii garantate suplimentate cu mici bonusuri de meci. Una din cele mai mari diferențe în remunerații sunt bonusurile de multe milioane de dolari pe care le primesc echipele care participă la Cupa Mondială, dar acestea – o sumă de 400 de milioane de dolari pentru 32 de echipe masculine, față de 30 de milioane pentru 24 de echipe feminine – sunt acordate de FIFA, asociația conducătoare mondială, nu de US Soccer.
Procesul deschide un nou forum, dar ridică și obstacole. Jucătoarele reprezentate de Jeffrey Kessler, care a fost implicat în lupte de acest fel în cam toate sporturile americane populare, vor trebui să dovedească nu numai că echipa lor și cea masculină fac aceeași muncă, ci și să răspundă la întrebări privind diferențele între structurile plăților și acordurile din contractele colective negociate. Iar contractul lor colectiv le-a lăsat deja fără un argument: jucătoarele nu pot intra în grevă pentru a-și susține cauza până când acesta nu va expira la sfârșitul lui 2021.