V. Stoica

Șeful Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, atrage atenția românilor care – în această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale – cumpără pește în zilele în care acest produs poate fi consumat în Postul Paștelui.
Date fiind situațiile întâlnite în anii anteriori, Paul Anghel le recomandă tuturor românilor să nu cumpere pește și produse din pește din locuri neautorizate, pentru că nu sunt asigurate condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și, mai mult decât atât, în aceste situații nu se eliberează bon de casă, cu care să poată fi justificată tranzacția comercială, în eventualitatea unei reclamații ulterioare la ANPC.
Directorul general în cadrul ANPC recomandă, pentru ca peștele cumpărat și consumat să nu ajungă să fie un pericol pentru sănătate, ca persoanele care achiziționează un asemenea produs să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al peștelui cumpărat. “Nu achiziționați produse cu suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi etc.; refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare; urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate; refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită; la cumpărarea peștelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului”, avertizează Paul Anghel.
Directorul general al ANPC a mai venit și cu exemple întâlnite la controalele din anii anteriori la comercianții de pește, o abatere frecvent întâlnită fiind nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește cu solzi desprinși, consistență flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat.