O femeie din Scoţia, capabilă să miroasă boala Parkinson, i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să descopere cauza indicatorilor olfactivi specifici, crescând astfel şansele de realizare a unui instrument de detectare precoce a acestei afecţiuni, potrivit Press Association, preluată de Agerpres.
Joy Milne, o fostă asistentă medicală din Perth, a observat o schimbare subtilă de miros corporal la regretatul său soţ, Les, cu mulţi ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu boala progresivă a sistemului nervos.
Femeia în vârstă de 68 de ani a declarat că a observat la soţul ei un miros neobişnuit, de ”mosc”, iar ulterior l-a abordat pe un cercetător în cadrul unei conferinţe organizată în Marea Britanie pe tema bolii Parkinson.
Un studiu inspirat de presupusa sa capacitate de a mirosi anumite molecule asociate acestei afecţiuni a debutat în 2015 la Universitatea Manchester, iar concluziile acestuia au fost publicate recent în jurnalul ACS Central Science.
Există speranţe că această descoperire ar putea contribui la diagnosticarea persoanelor care suferă de boala Parkinson înainte ca primele simptome să îşi facă simţită prezenţa.
”Ceea ce am descoperit sunt câţiva compuşi care se remarcă la persoanele cu boala Parkinson, iar motivul pentru care i-am identificat este că Joy Milne putea mirosi diferenţa. Ea poate mirosi persoanele care au boala Parkinson”, a declarat pentru BBC autoarea principală a studiului, Perdita Barran.
Oamenii de ştiinţă au conceput experimente menite să imite simţul mirosului lui Milne cu ajutorul unui instrument numit spectometru de masă.
”Indicatorii biologici volatili” pe care cercetătorii i-au identificat astfel pot ajuta la dezvoltarea unui test simplu pentru detectarea precoce a afecţiunii.
”Ceea ce am putea spera este că, prin diagnosticarea precoce a oamenilor, înainte de apariţia simptomelor motorii, vor deveni disponibile tratamente ce vor putea preveni înaintarea bolii. Aceasta este năzuinţa supremă”, a adăugat cercetătoarea de la Universitatea Manchester. Aproximativ un adult din 350 din Marea Britanie este diagnosticat cu boala Parkinson, o afecţiune ce îngreunează deplasarea, vorbirea şi somnul.
În anul 2017, echipa de cercetători din Manchester a identificat anumite molecule prezente în pielea pacienţilor care suferă de boala Parkinson, descoperire făcută după ce Joy Milne, din Perth, Scoţia, i-a uimit pe medici cu abilitatea sa de a detecta afecţiunea cu ajutorul mirosului. Cercetătorii i-au dat lui Milne să miroasă douăsprezece tricouri nemarcate, dintre care şase fuseseră utilizate de pacienţi cu Parkinson, iar celelalte şase de voluntari care nu fuseseră diagnosticaţi cu această boală. Ea a identificat corect toate tricourile purtate de cei care aveau Parkinson şi încă un tricou ce aparţinea unui participant din grupul de control. Trei luni mai târziu, Milne a aflat că această persoană fusese la rândul său diagnosticată cu Parkinson în urma testelor.
Soţul lui Milne a decedat în 2015, la vârsta de 65 de ani.
În prezent, nu există un test prin care să poată fi identificată această boală, diagnosticarea fiind realizată prin observarea simptomelor – aceeaşi metodă utilizată la diagnosticarea în premieră a acestei afecţiuni, în 1817, de către James Parkinson.