Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birmingham au descoperit, printr-un nou studiu, că nivelurile crescute de hormoni, inclusiv testosteronul, ar putea provoca o afecţiune a creierului care declanşează orbirea la femei, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Hipertensiunea intracraniană idiopatică, cunoscută şi sub numele de IIH, este cauzată de o presiune ridicată în creier, ce are drept consecinţe dureri de cap şi chiar orbirea. Boala a fost identificată cu peste 100 de ani în urmă, dar cauza a rămas necunoscută, deşi au existat multe speculaţii deoarece, în 95% dintre cazuri, sunt afectate femeile obeze.
Deşi, iniţial, era o boală rară, acum incidenţa a crescut dramatic. În concordanţă cu creşterea globală a obezităţii, s-a înregistrat o creştere de 150% în ultimii 10 ani. În prezent, există opţiuni de tratament foarte limitate.
Cercetătorii de la Universitatea Birmingham au analizat rolul hormonilor, cunoscuţi sub numele de androgeni, în dezvoltarea IIH. Aceştia au examinat nivelul de androgeni din sânge, din urină, din lichidul cerebral (cefalorahidian), provenite de la 55 de femei, diagnosticate cu IIH, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.
Mai apoi, au comparat rezultatele cu cele ale femeilor obeze, care aveau aceeaşi vârstă şi acelaşi indice de masă corporală şi cu cele ale unor femei diagnosticate cu sindromul ovarian polichistic (PCOS). PCOS este o condiţie comună, asociată cu niveluri crescute de tipuri specifice de androgeni, ce pot provoca exces de păr şi menstruaţii neregulate.
Cercetătorii au descoperit că pacienţii cu IIH au avut un profil foarte diferit, în privinţa nivelurilor ridicate de androgeni, comparativ cu femeile obeze şi cu cele cu PCOS. Cele mai proeminente au fost nivelurile ridicate de testosteron, găsit în sângele femeilor cu IIH. Mai mult, tot în cazul acestor femei, au existat niveluri foarte ridicate de androgeni în lichidul cerebral.
Când specialiştii au analizat ţesutul plexului coroidian uman, locul în care lichidul cerebral este produs, au confirmat că androgenii ar putea creşte rata de secreţie a lichidului cerebral, care, la rândul său, ar putea creşte presiunea cerebrală.
Pentru prima dată, a fost găsit un model de dereglare a androgenilor, care este unic pentru IIH şi un potenţial declanşator al presiunii anormale la nivelul creierului.
Aceste constatări sugerează, pentru prima dată, că androgenii ar putea fi o cauză potenţială a IIH.