KMG International, în parteneriat cu Ambasada Republicii Kazahstan în România, aduce în atenția publicului iubitor de artă din București expoziția artistei kazahe Leyla Mahat – HERE I AM – ce va avea loc la Galateca între 11 martie și 4 aprilie.
“Leyla Mahat este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Kazahstan, primind numeroase premii și recunoaștere în varii părţi ale lumii. Opera ei depășește barierele culturale și geografice, transformându-se într-un limbaj universal al artei ce aduce oameni de culturi diferite mai aproape. Expoziţia sa propune un discurs despre găsirea identităţii proprii și despre relaţia dintre umanitate și natură, teme universale ce sunt abordate zilnic, fiind de o importanţă majoră în lumea actuală” a declarat Excelenţa Sa Domnul Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.
“Avem o lungă istorie în susţinerea artiștilor naţionali și internaţionali, ca parte din angajamentul nostru de a contribui la dezvoltarea parteneriatului cultural dintre România și Kazahstan printr-o mare varietate de iniţiative. Credem că educaţia prin artă joacă un rol foarte important în dezvoltarea alternativă a comunităţilor. De aceea, ne dorim să continuăm susţinerea artiștilor și artistelor ce contribuie activ la schimbare” a declarat Alexey Golovin, vicepreședinte al Grupului KMG International.
Leyla Mahat, profesor asociat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din Kazahstan, a ținut expoziții în toată lumea, inclusiv în țări precum Italia, SUA, India, China, Germania, Japonia, Belgia, Marea Britanie și este câștigătoare a mai multor premii, precum Premiul Medalia de Stat – 20 de independență pentru contribuția adusă culturii kazahe și medalia Franz Kafka, primită în Praga, Republica Cehă. Expoziția HERE I AM abordează teme precum descoperirea propriei identități și înlăturarea a tot ce nu este necesar, ce dăunează naturii, într-o lume a consumerismului în care relația dintre umanitate și mediu se deteriorează rapid. Natura și stepa reprezintă două elemente de inspirație importante pentru artistă.
“Pe măsură ce îmbătrânesc, devin tot mai aproape de mine însămi. Straturile inutile sunt înlăturate (…)
Pământul se chinuie cu durere și greutăți. L-am supraîncălzit. L-am dezbinat.
L-am tăiat, l-am rănit. Și totuși vrem mai mult. Și mai mult”, spune artista Leyla Mahat.
Expoziția poate fi vizitată la Galateca (Str. C.A. Rosetti, nr. 2-4, sector 1, București) de marți până vineri, între orele 12:00 și 20:00, și sâmbăta între 11:00 și 19:00, între 11 martie și 4 aprilie. Intrarea la expoziție este gratuită.
De mai bine de 11 ani, KMG International dezvoltă proiecte ce promovează cultura şi identitatea românească în Kazahstan (prin intermediul parteneriatului cu Asociaţia Dacia – fondată de kazahii de origine română, care trăiesc în regiunea Karaganda din Kazahstan), precum şi cultura kazahă în România, prin evenimente precum Festivalul Filmului Kazah (a patra ediţie în 2018), Festivalul oraşului Astana, găzduit de Muzeul Satulului “Dimitrie Gusti”. Grupul susţine şi promovează, prin parteneriatul său cu organizatorii Concursului Internaţional George Enescu – tinerele talente, laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu de origine kazahă (Erzhan Kulibaev – vioară, Amir Tebenikhin – pian). E interesant de reținut că istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală datează din epoca de piatră, când triburile nomade au început popularea regiunii, dar abia la începutul secolului al XV-lea a luat naștere identitatea kazahă. Cultura kazahă a fost puternic influențată de stilul de viață nomad al populației, de tradiții islamice și turcești, precum și de alte culturi (rusă și chineză) ce au contribuit la dezvoltarea sa.
În prezent, Republica Kazahstan se situează pe locul 9 în clasamentul țărilor cu cele mai întinse suprafețe, având o populație diversă, cu peste 130 de grupuri etnice și peste 18 milioane de locuitori. Kazahstan este de asemenea cea mai puternică economie din Asia Centrală, deținând 60% din PIB-ul regiunii. Capitala sa, Astana, este unul dintre cele mai modernizate orașe din regiune și găzduiește numeroase clădiri futuriste proiectate de arhitecți renumiți.