Nicoleta Dumitrescu

La graniţă cu municipiul reşedinţă al judeţului Prahova, comuna Păuleşti a încercat, prin implicarea conducerii primăriei, în mod special a primarului Sandu Tudor, şi chiar a reuşit, să ţină pasul şi cu investiţiile care, de regulă, se văd într-o aşezare urbană. Astfel, graţie proiectelor care au fost derulate, imaginea de astăzi a fiecăruia dintre satele componente ale comunei – Păuleştii Noi, Cocoşeşti, Păuleşti şi Găgeni – este una modernă, semn că atunci când se vrea, civilizaţia poate pătrunde inclusiv în mediul rural. Iar dezvoltarea comunei continuă de la an la an, cu noi investiţii. Astfel, aşa cum am aflat de la Marian Ioniţă, administrator public al comunei, anul trecut, la Păuleşti au fost executate lucrări de 5-breparaţii la drumuri şi trotuare, iar şanţurile au fost betonate. De asemenea, au fost întocmite şi o serie de documentaţii tehnico-economice cu privire la modernizarea anumitor drumuri, dar care au vizat şi execuţia de trotuare şi şanţuri betonate, extinderi ale reţelelor de utilităţi publice – apă şi canalizare, gaze, electricitate. Din lista de lucrări demarate în 2018, câteva dintre acestea sunt considerate a fi şi cele mai importante pentru comunitate. Prima lucrare trecută pe lista menţionată este extinderea reţelei de canalizare menajeră în satul Găgeni, execuţia fiind asigurată cu fonduri atât de la bugetul local, cât şi de la stat, fiind inclusă în obiectivele care sunt finanţate prin intermediul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Investiţia deja a demarat, lucrările fiind preconizate a fi executate pe o perioadă de aproximativ patru ani.
O altă lucrare care, de asemenea, va fi realizată cu finanţare prin intermediul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, este extinderea, reabilitarea şi modernizarea 5-cgrădiniţei din satul Păuleşti. În acest caz, conform proiectului, la Grădiniţa Păuleşti, după finalizarea lucrărilor de extindere şi modernizare, vor exista şase clase de copii preşcolari, cu program prelungit, în cadrul cărora micuţii vor avea parte de activităţi instructiv-educative. Sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier şi aparatura necesară pentru buna desfăşurare a procesului de instruire şi joc împreună cu personalul didactic. Pe de altă parte, având în vedere că activitatea grădiniţei va trece de la program normal la program prelungit, investiţiile au inclus şi lucrări necesare atât pentru servirea mesei, cât şi pentru programul de somn. În aceste condiţii, vor exista o sală de mese, precum şi un oficiu de alimente, spaţiile urmând să fie dotate cu obiecte şi echipamente corespunzătoare.
Alte investiţii incluse în lista lucrărilor ce vizează dezvoltarea comunei, care au demarat anul trecut şi sunt în curs de execuţie, sunt: extinderea reţelei de canalizare în zona vile – Păuleştii Noi, precum şi dublarea capacităţii de transport a apelor uzate, iar în satul Păuleşti – amenajarea de trotuare atât pe drumul sătesc 2.236, cât şi pe strada arh. Toma Socolescu.