Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, ieri, că Guvernul a decis ca taxa pentru bănci să fie modificată fără acordul Băncii Centrale Europene (BCE), deoarece există acordul Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Mediafax. „S-a decis în Guvern să fie adoptată fără avizul acestei instituţii, deoarece există aviz de la Banca Naţională”, a declarat Eugen Teodorovici, la finele şedinţei de Guvern de ieri.
Reprezentanţii BCE au declarat, joi după-amiază, pentru Mediafax, că nu şi-au dat avizul pentru modificarea taxei de activele financiare ale băncilor, deoarece au nevoie de mai mult timp pentru a emite o opinie. Ministrul Finanţelor anunţase, miercuri seara, că instituţia şi-a dat marţi acest aviz. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat,ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care schimbă OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2010 şi OUG 52/2016.
„În consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor, azi (n.n.-ieri) modificăm OUG 114/2018, OUG 50/2010 şi OUG 52 din 2016. Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor contractate de populaţie. Noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare. În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci, reducerea până la zero a taxei în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental – mă refer la societăţile nefinanciare şi gospodăriile populaţiei – şi ajustarea dobânzilor la depozite şi credite. Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituţie bancară cu regularizarea anuală prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului trimestru este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august în anul următor”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern de ieri.