Din 2018, sunt în vigoare noi prevederi privind acest tip de sprijin bănesc

N. Dumitrescu

Schimbări ale legislaţiei au adus cu ele, începând de anul trecut, şi modificarea unor prevederi ce ţin de acordarea sprijinului bănesc în caz de deces. Concret, în cazul morţii unui salariat sau al unui membru de familie al acestuia, casele de pensii sunt cele care acordă ajutorul de deces. Schimbarea a venit ca urmare a faptului că, din ianuarie 2018, CAS este datorată exclusiv de salariaţi. Anul trecut, Casa Județeană de Pensii Prahova a achitat peste 9.000 de ajutoare de deces, dintre care aproape 500 au fost pentru salariați. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut. Ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare de către casa teritorială de pensii –  în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului, respectiv al unui membru de familie al acestuia, sau de către instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj –  în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Până în decembrie 2017, în cazul decesului unui salariat sau al unui membru de familie al acestuia, legislaţia prevedea ca angajatorul să acorde un ajutor de deces. Această prevedere a fost schimbată însă din ianuarie 2018, după ce angajatorul nu a mai datorat, în principiu, contribuţia pentru pensii (CAS), din care îşi recupera, practic, suma acordată ca sprijin bănesc. Prin urmare, potrivit noilor modificări legislative, ajutorul de deces este acordat direct de către casele de pensii, inclusiv atunci când este vorba despre decesul unui salariat sau al unui membru de familie al acestuia. De altfel, pe această temă, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova ne-au precizat: “De la începutul anului 2018, Casa Județeană de Pensii Prahova – în baza OUG nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 – plătește și ajutorul de deces în cazul celor care au fost salariați. În cazul acestora, verificarea calității de asigurat se face cu o adeverință și un raport per salariat eliberată de către angajator. Anul trecut, Casa Județeană de Pensii Prahova a achitat 9.165 ajutoare de deces, din care 480 au fost pentru salariați”. Potrivit instituţiei menţionate, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate 3-ade deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. “Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, din 2018 fiind, conform Legii nr. 3/2018, legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 4.162 de lei. În cazul decesului unui membru de familie, cuantumul acestui ajutor reprezintă jumătate din suma cuvenită unui asigurat sau pensionar. Concret, ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie este de 2.081 de lei. Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se consideră membru de familie: soţul; copiii; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi. Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces. Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare”, ne-au mai precizat reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova.
De altfel, conform informaţiilor făcute publice şi de către Casa Naţională de Pensii Publice, ajutorul de deces se acordă în cazul decesului: asiguratului; pensionarului; unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor; copilul; părintele; tutorele; curatorul; oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. Membru de familie, în sensul legii, poate fi: soţul/soţia; copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi. În situaţia în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.
Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către: casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului, respectiv al unui membru de familie al acestuia; instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Actele necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original şi copie); act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original); adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz. După efectuarea plăţii ajutorului de deces, plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „Achitat”, data, semnătura şi ştampila.