V. Stoica, N. Dumitrescu

În principiu, o dezbatere publică ar trebui să fie o variantă de consultare a populației referitor la un subiect important care privește o comunitate locală sau națională. Ceea ce s-a întâmplat miercuri seară la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești – întâmplător sau nu, chiar de Ziua Mondială a Teatrului – nu a fost altceva decât o piesă de teatru ieftină, al cărei subiect principal a fost atragerea ploieștenilor într-o dezbatere pe tema gigacaloriei, dar care a degenerat într-o oportunitate de campanie electorală și de atacuri la adresa adversarilor politici.
De altfel, la finalul întrunirii care a durat mai bine de două ore, pe buzele tuturor celor prezenți, majoritatea fiind persoane trecute de 60 de ani, a rămas o întrebare retorică. “De ce am venit noi azi aici?”, s-au întrebat fără să aștepte vreun răspuns mulți dintre cei veniți la “dezbaterea” despre sistemul de încălzire și alimentarea cu apă caldă a Ploieștiului.
Edilul șef al municipiului, Adrian Dobre, a continuat disputele începute la teatru, miercuri seară, și în cadrul ședinței Consiliului Local Ploiești, desfășurată ieri la sediul nou al primăriei.

Ploieștenii care s-au aflat miercuri seară în sala Teatrului “Toma Caragiu” nu au aflat mare lucru de la primarul Adrian Dobre, organizatorul dezbaterii, despre cum se va rezolva până la 1 Mai problema termoficării și a asigurării continuității sistemului de furnizare a agentului termic pentru 120.000 de locuitori ai orașului.
Întâlnirea cu zecile de ploieșteni prezenți în sală a fost o ocazie pentru edilul Ploieștiului să își atace adversarii politici (în speță, pe președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan 3-aToader), care, de fapt, sunt în aceeași barcă a negocierilor cu operatorul de termoficare actual, Veolia Energie Prahova.
Încercările primarului Dobre de a le deturna atenția celor prezenți în sala teatrului de la subiectul la zi – rezolvarea punctuală a prelungirii contractului cu Veolia Energie și tariful pe care îl vor plăti ploieștenii în această situație – au fost anulate de prezența șefului administrației județene, Bogdan Toader. Acesta a ținut să precizeze că, oricare va fi propunerea venită pentru rezolvarea termoficării în municipiul Ploiești, îl va susține pe edilul orașului. De asemenea, Bogdan Toader a mai precizat că va face tot posibilul ca, din cotele defalcate venite de la București pentru județul Prahova, să aloce prin hotărâre a consilierilor județeni fondurile necesare pentru o eventuală acoperire a subvenționării prețului de producție a agentului termic astfel încât ploieștenii să nu suporte din buzunarele proprii o creștere a tarifului gigacaloriei.
Andrei Volosevici, primar al municipiului Ploiești în perioada 2008-2012, prezent și el la dezbaterea organizată de fostul său coleg de liceu și prieten Adrian Dobre, și-a arătat disponibilitatea de a oferi variante de rezolvare a problemei termoficării, precizând, însă, că trebuie găsită o soluție de urgență pentru ca ploieștenii să nu sufere din cauza unei eventuale întreruperi a furnizării apei calde după 1 Mai.

Din nou, pâine (covrigi) şi circ în Consiliul Local Ploieşti!

Pentru că doar unii dintre consilierii locali au fost prezenţi, miercuri seară, la dezbaterea pe tema gigacaloriei, contrele pe această temă s-au mutat, ieri, în plenul şedinţei legislativului ploieştean. Practic, acest subiect a făcut ca, din nou, în Consiliul Local Ploieşti, cei prezenţi să fie nevoiţi să asiste la o nouă rudă „de pâine şi circ”. Mai degrabă de covrigi şi circ, având în vedere că pe mesele aleşilor s-au putut vedea o mulţime de pungi cu astfel de produse de panificaţie, înainte de şedinţă- probabil anticipând că va fi o întrevedere lungă – aleşii făcându-şi aprovizionarea din timp. Trebuie menţionat faptul că primul care i-a aruncat mănuşa primarului Adrian Dobre a fost viceprimarul George Pană, acesta adresându-i celui care se afla chiar în dreapta sa, la masa de consiliu, mai multe întrebări. „Să ne spuneţi, domnule primar, dacă negociaţi cu cei de la Veolia, şi ce negociaţi; Dacă se doreşte înfiinţarea unei societăţi comerciale care să preia activitatea de termie, în ce stadiu vă aflaţi? Când aveţi de gând să ne spuneţi, în Consiliul Local, ce variante aveţi pentru continuarea acestor servicii publice către ploieşteni ?”, au fost principalele întrebări pe care viceprimarul le-a adresat primarului, în speranţa să nu fie retorice. Iar edilul n-a întârziat să-i răspundă celui aflat lângă urmărul său, în stânga.”Dacă eraţi interesat de aceste probleme, puteaţi să veniţi la dezbatere. Văd că, la nivel declarativ, sunteţi foarte interesat. Ideea de înfiinţare a unei societăţi este una dintre opţiuni, dar pentru termen mediu şi lung. A apărut, însă, intempestiv, preluarea, de către municipalitate, a CET Brazi, iar în acest caz este vorba despre o chestiune complicată, pentru că o parte din suprafaţa terenului pe care se află instalaţiile de termoficare nu e grevată de sarcini. Prin urmare, negocierea cu Veolia este ultima soluţie, obiectivul meu fiind acela ca, la aceste negocieri, tariful la gigacalorie să fie cât mai apropiat de cel existent în momentul de faţă, pe care îl plăteşte consumatorul casnic. Numai că observ că faceţi un anume joc ca aceste negocieri să fie dificile”, a declarat primarul Adrian Dobre, iar la auzul ultimelor cuvinte, consilierii – în mod special cei din partea puterii – au explodat. Ba, mai mult, pentru că se ajunsese ca părţile combatante să vorbească în acelaşi timp, preşedintele de şedinţă a suspendat, brusc, reuniunea. După această pauză, discuţiile au continuat, dar nu la acelaşi nivel, subiectul fiind încheiat de către consilierul Gheorghe Sârbu, care a ţinut să-i ia apărarea colegului său de partid, primarul Adrian Dobre. „Trebuie să-l lăsaţi pe primar să vină cu soluţia cea mai bună. Eu sunt, împreună şi cu alţi colegi, în echipa de negocieri cu Veolia. Ce vreau să ştiţi este faptul că tariful la gigacalorie va depinde de durata de prelungire a contractului. Să ne certăm între noi este un lucru neadecvat!”