Oamenii de ştiinţă de la ”National Eye Institute” au descoperit, printr-un nou studiu, că o dietă bogată în calciu, sau suplimentele de calciu, nu par să crească riscul degenerescentei maculare (AMD). Degenerescenta maculară este cauza principală a pierderii vederii, în cazul persoanelor de peste 65 de ani, în Statele Unite ale Americii, potrivit sciencedaily.com, preluat de Medlive.
Constatările contrazic un studiu anterior, prin care specialiştii susţineau că nivelurile ridicate de calciu sunt asociate cu un risc crescut de AMD. Mai mult, studiul actual sugerează că calciul are un rol protector în cazul acestei afecţiuni.
Deşi concluziile sugerează că aportul ridicat de calciu poate avea rol protector, încă nu se ştie dacă oamenii ar trebui să îşi modifice aportul normal de calciu pentru a preveni debutul sau progresia degenerescentei maculare.
Se estimează că 50% dintre bărbaţii şi 65% dintre femeile din Statele Unite ale Americii utilizează, în mod regulat, suplimente de calciu. Acestea ajuta oasele şi dinţii şi sunt cunoscute pentru rolul benefic în prevenirea şi tratarea osteoporozei. Cantităţile zilnice recomandate de calciu sunt de 1.000 mg pentru adulţii care au până în 50 de ani şi 1200 mg pentru cei mai în vârstă de 50 de ani.
Emily Chew, de la Institutul Naţional pentru Sănătate, împreună cu echipa ei, au investigat relaţie dintre aportul de calciu, atât prin dietă, cât şi prin suplimente, şi debutul AMD, sau progresia bolii. Au analizat datele dintr-un studiu anterior, care a evaluat o gamă largă de nutrienţi şi efectele acestora asupra debutului şi progresiei degenerescentei maculare şi a cataractei.
S-au concentrat în special pe calciu şi au analizat datele a 4.751 de participanţi, care au fost monitorizaţi pe o perioadă de 10 ani. Rapoartele privind aportul de calciu au fost colectate folosind chestionare, care includeau întrebări referitoare la frecvenţa cu care oamenii consumau alimente bogate în calciu şi la utilizarea suplimentelor de calciu în mod regulat, în decursul ultimului an. La începutul studiului, participanţii nu sufereau de degenerescenta maculară.
Pe măsură ce participanţii au îmbătrânit, a apărut o asociere între aportul de calciu şi reducerea riscului de AMD. Persoanele cu cel mai ridicat consum de calciu din surse alimentare, sau din suplimente, au avut un risc mai mic de a dezvolta AMD în stadiu avansat, comparativ cu cei care aveau un nivel scăzut de calciu.
Totuşi, specialiştii atrag atenţia asupra unor lucruri care ar putea limita rezultatele studiului. De exemplu, persoanele care au grijă să îşi maximizeze aportul de calciu tind să aibă o dietă sănătoasă, să facă sport şi să îşi ia medicamentele prescrise. Toate acestea, la un loc, ar putea reduce riscul de AMD.
Concluziile subliniază importanta investigaţiilor privind această dilemă, dacă aportul de calciu are impact asupra dezvoltării degenerescenţi maculare.