Violeta Stoica

Spitalului Județean de Urgență Ploiești i s-au pus, de-a lungul timpului, tot felul de etichete, printre care și aceea de “spital al morții”. O etichetă îngrozitoare, care, în unele situații, a îndepărtat pacienții de această unitate medicală de stat din Prahova. Cu circa 64.000 de externări înregistrate anual, cel mai mare spital al județului are, inevitabil, și probleme. Nimeni nu neagă acest lucru. Însă lucrurile par să se schimbe, iar pacienții care au trecut pragul secțiilor renovate și modernizate începând cu anul 2017 și până în prezent nu au cum să nu recunoască faptul că există condiții mult mai bune de spitalizare decât înainte de începerea lucrărilor, suportate financiar din bugetul județului Prahova.
Consiliul Județean Prahova este autoritatea care are în administrare Spitalul Județean de Urgență Ploiești, administrare care înseamnă investiții în refacerea clădirilor și, dacă sunt bani, și în finanțarea achiziționării de aparatură medicală. Iar anul trecut au fost achiziționate cu fonduri de la bugetul județului aparate medicale de ultimă generație pentru secții ale acestei unități spitalicești.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a făcut publice, săptămâna trecută, o parte a achizițiilor de aparatură medicală realizate anul trecut pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
aparatura medicala - SJU Ploiesti3aparatura medicala - SJU Ploiesti2 aparatura medicala - SJU Ploiesti1

“Fără aparatură performantă, medicina modernă nu ar fi posibilă, iar personalul medical ar întâmpina dificultăți în diagnosticarea și în tratarea bolnavilor”, a menționat șeful administrației județene. Acesta a făcut referire la asigurarea din bugetul județului Prahova a fondurilor necesare pentru cumpărarea de echipamente medicale ultraperformante pentru a le veni în ajutor atât pacienților celei mai mari unități medicale din Prahova, cât și medicilor. “Una dintre prioritățile mandatului meu la conducerea Consiliului Județean Prahova a fost proiectul de schimbare din temelii a acestui spital aflat în administrarea autorității județene, iar modernizarea interioarelor tuturor secțiilor – lucrări care se vor finaliza în curând – și dotarea cu aparatură nouă arată că se poate.
Anul trecut, echipamente medicale de ultimă generație au fost achiziționate, cu sprijinul Consiliului Județean Prahova, pentru secțiile spitalului, în vederea creșterii calității actului medical.
„Inima” unui spital de urgență este, în mare măsură, Secția de Terapie Intensivă, acolo unde se face diferența între viață și moarte, iar munca medicilor este ascunsă privirilor publicului larg. Terapia intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești a beneficiat anul trecut de achiziții de echipamente pentru monitorizarea funcțiilor vitale și un nou electrocardiograf.
În dotarea Secției de Oftalmologie au intrat două aparate ultraperformante, de care au beneficiat mii de pacienți. Și la Urologie a fost achiziționat, la finalul anului trecut, pentru blocul operator un ecograf performant, folosit de medicii de aici pentru puncții și biopsii.
De echipamente medicale de ultimă generație beneficiază deja și pacienții blocului operator Ortopedie, iar Serviciul de Medicină Legală are posibilitatea să determine cu acuratețe nivelul alcoolemiei, după ce a fost achiziționat un aparat special pentru Laboratorul de toxicologie.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat sprijinul venit din partea Ministerului Sănătății, prin intermediul căruia Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost dotat cu primul RMN propriu.
Îi asigur pe toți prahovenii că, în fiecare an, Consiliul Judetean Prahova va continua să vină în ajutorul pacienților, prin oferirea unor condiții demne de un spital modern”, a mai precizat Bogdan Toader.