Prahova – sufocată de arderile de vegetaţie

Fl. Tănăsescu

Niciodată primăvara n-a fost mai sinistră. Ca niciodată, scriind un articol despre 18 incendii care au avut loc în judeţ, cum a fost cazul zilei de 9 martie, în răstimp de cinci ore, nu am fost mai depăşiţi de evenimente. Abia am terminat de scris, că pompierii prahoveni ne anunţau, prin alt comunicat de presă, că, în aceeaşi zi, arde vegetaţia uscată şi liziera pădurii la Şoimari. La nici două minute ( aţi citit bine, două minute !) – altă „rafală” de comunicate de presă: arderi de vegetaţie la Apostolache, Chiojdeanca, Urlaţi, Păcureţi, Valea Doftanei.
A doua zi, adică ieri: arderi de vegetaţie, din nou, la Apostolache… Din nou, la Chiojdeanca.. Din nou la Urlaţi… Din nou și la…
Şi ne trebuie timp, mult timp să numărăm localităţile în care au avut loc arderi de vegetaţie. Ne mai trebuie răbdare să adunăm şi suprafaţa de hectare pârjolită.
Mai uşor este cu morţii. Din datele noastre de până acum, numai în ultima săptămână, a decedat, în urma unei unei arderi de vegetaţie, un bărbat din Urlați în vârstă de 64 de ani, care suferise arsuri de gradul III şi IV pe 90 la sută din corp.
Dumnezeu să-l ierte !

Dar, Cel de Sus să ne ierte şi pe noi ! Nu de alta, dar poate suntem cinici punând următoarea întrebare: „Voi, care daţi foc la mirişti, la răgălii, la iarba uscată de-acasă, nu mai reclamaţi faptul că „Vai, am sunat la 112, iar echipajele de pompieri au venit abia peste o oră ! Aşa ceva nu este posibil!”? Nu, nu mai strigaţi în gura mare că au venit târziu angajaţii ISU Prahova, fiindcă vă simţiţi cu musca pe căciulă. Pardon, cu băţul de chibrit încă fumegând, după ce aţi dat foc grădinii/ miriştii/ gunoiului menajer !
Că, deh, sunteţi oameni gospodari ! Că, nu-i aşa ?, sunteţi oameni cu conştiinţa împăcată că ați făcut curăţenia de primăvară. Şi, fireşte, având satisfacţia unei arderi împlinite (sic!), vă mai aprindeţi şi o ţigară. Iar mucul nestins îl aruncaţi unde s-o nimeri. Şi, de regulă, se nimereşte pe iarba uscată de pe marginea drumului.
Drum învăluit de vălătuci de fum. Şi ştim ce scriem. Nu de alta, dar marţea trecută, în zona Plopu, aflaţi într-o maşină, nu mai ştiam dacă am ieşit în decor sau suntem încă pe asfalt. Atât de deasă era ceaţa! Adică fumul. Iar de undeva – habar nu aveam, că până şi punctele cardinale îşi schimbaseră poziţia – se auzea „Ni-no, ni-no ! Erau autospecialele pompierilor.
Revenind la acuzele ” Vai, am sunat la 112, dar pompierii au venit prea târziu”. Oameni buni, v-aţi întrebat vreodată cât timp le-a luat pompierilor într-o zi de vineri , 8 Martie, să stingă groapa de gunoi de la Băicoi ? În jurul orei patru dimineaţa a început intervenţia, la nouă încă era supravegheată zona, pentru depistarea unor eventuale focare. Cinci ore!
Apă şi foc, morţi la mijloc ! O femeie în vârstă de 88 de ani a fost găsită carbonizată vineri, 8 Martie, la Valea Doftanei (sat Teşila). Este drept, nu din cauza arderii de vegetaţie, ci fiindcă i-a luat foc casa. Şi-atunci, spre câte puncte cardinale să o ia la goană maşinile pompierilor şi echipajele SMURD ? Est, Vest, Nord, Sud ? Sud- Est, Sud- Vest? Nord- Est sau Nord – Vest ?
Senzaţia noastră este nu neapărat că „Busola nu mai arată Nordul”, ci că s-a depăşit limitele bunului simţ, ale nepăsării, ale ( ştim că folosim un limbaj de lem) responsabilităţii.
Nu de alta, dar „Seceta nu a ucis orice boare de vânt”, ci dimpotrivă, curenţii de aer, fac casă bună ( ca să ne exprimăm elegant) cu sutele – deşi teamă ne este că sunt mii – de hectare de vegetaţie uscată.
Am amintit despre un mort la Urlaţi, în urma arderilor de vegetaţie. Am amintit şi despre o femeie găsită carbonizată la Valea Doftanei. Este posibil să mai fie astfel de evenimente nedorite, deie Domnul să ne înşelăm. Dar din informaţiile noastre, mai sunt şi alte persoane care au suferit arsuri după ce au „igienizat terenurile prin ardere, fără respectarea normelor de prevenire” (expresie specifică angajaţilor de la ISU Prahova).
Și Prefectura Prahova a făcut apel la cetăţeni, recomandându-le să nu se aventureze în a da foc vegetaţiei uscate fără a lua măsurile de prevenire. Iar ISU Prahova a făcut şi face, de ani buni, acelaşi lucru. Ambele instituţii au reamintit şi amenzile de care sunt pasibili aceia care nu respectă legile jocului cu focul.
Caz în care ne permitem un sfat: „frigeţi” amenzi celor care calcă pe bec cât cuprinde, atunci când îi prindeţi ! Nu de alta, dar o amendă mai poate fi contestată în instanţă, dar un mort nu poate fi readus la viaţă niciodată!