F. T.

Fireşte, a te duce să verifici legalitatea actelor de comerţ în târguri şi oboare este o acţiune de la care nu ai cum să te întorci cu mâna goală. Cu mâna goală, în sensul că dai amenzi sau prinzi indivizi care vând pe sub mână bunuri furate. A prinde în flagrant persoane care sustrag motorină ori lemn din pădure sunt chestiuni care ţin mai degrabă de… antrenamentul jandarmilor decât de, vai, ce mare ispravă au făcut ei ! Şi totuşi, ne îngăduim să-i numim pe angajaţii IJJ Prahova „jandarmi pretutindenari”.
De ce pretutindenari? Fiindcă îi găsim ori lângă instituţiile de învăţământ prahovene, fie în zona conductelor de ţiţei, fie luând la marcaj arborii din pădure (asta apropo de acţiunile pe linie de combatere a furtului de material lemnos din fondul forestier prahovean).
Spicuim doar două acţiuni de rutină, din comunicatele de presă primite de la colonelul Liviu Coman (şeful IJJ Prahova) şi, respectiv, Nicoleta Cădar, purtător de cuvânt al instituţiei.
Prima: sus-amintiţii oameni ai legii au acționat, în cursul săptămânii trecute, în oboarele organizate pe raza municipiului Ploieşti și a localităților Măneciu, Starchiojd şi Băicoi, pentru combaterea faptelor de natură penală şi a comerţului ilicit. Astfel, în Ploieşti l-au prins pe un individ în vârstă de 28 de ani, care furase marfă dintr-un centru comercial din oraș. În urma verificărilor efectuate, i-a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt, faptă prevăzută și pedepsită de art.228 Cod Penal. Cazul urmează să fie cercetat mai cu de-amănuntul de către poliţiştii prahoveni.
La Măneciu, au fost de asemenea identificaţi doi bărbaţi – în vârstă de 46 şi, respectiv, 48 de ani – care ofereau spre vânzare pantofi sport, respectiv o motocoasă ce aveau însemne asemănătoare cu ale unor firme recunoscute. „Celor în cauză li s-au întocmit acte de sesizare conform Legii 84 / 1998 republicată – privind mărcile și indicațiile geografice iar bunurile au fost ridicate în vederea confiscării”, se precizează într-un document de presă al jandarmeriei prahovene. Mai pe româneşte, motocoasa era, cel mai probabil, asamblată din piese chinezeşti şi prezentată drept lucru suedez, iar adidaşii – tot chinezeşti, dar având marcă nemţească.
Una peste alta, în urma acestor acțiuni au fost aplicate un număr de 24 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.000 lei şi au fost ridicate în vederea confiscării mai multe produse constând în pachete de cafea, articole de îmbrăcăminte şi alte accesorii.
Jandarmi-pretutindenari, scriam mai sus…
Da, fiindcă tot în cusul săptămânii trecute, o patrulă de jandarmi din cadrul I.J.J. Prahova, a prins pe raza localității Băicoi două persoane de sex bărbătesc, tată și fiu, care furau cu un furtun din rezervorul unui autotren pe care aceştia sunt conducători auto, motorină. „În spatele autotrenului se afla parcat autoturismul ce aparținea familiei, iar lângă aceștia recipiente de plastic, unele umplute, altele care urmau să li se fac plinul” (comunicat IJJ Prahova).
Tatăl şi fiul prinşi în flagrant la furat sunt din Băicoi (autotrenul aparţine unei societăţi comerciale, din comuna Filipeştii de Pădure) și aceştia fiind daţi pe mâna poliţiştilor prahoveni, care vor aprofunda speţa.
Iar exemplele de acest gen pot continua. Sigur, veţi spune că astea sunt mici furtişaguri, găinării cum s-ar zice, pe care jandarmii – pretutindenari le-au descoperit ca să-şi facă norma.
Nu, fiindcă aceasta-i partea nevăzută a unei lumi şi unei arme. Fără a mai pune la socoteală acțiunile de îndepărtare a urşilor din oraşe, fără a mai întreba, retoric. Cine l-o fi prins pe agresorul profesoarei de matematică de la Colegiul Național „Spiru Haret”? Un jandarm, evident…
Şi, tot cu titlu exemplificativ, reamintim că, în cursul anului trecut, aceiaşi angajaţi ai IJJ Prahova au derulat aproximativ 1.500 de acţiuni pe linie antitero şi a combaterii radicalismului extremist.
Da, jandarmi prahoveni pretutindenari, fiindcă, vara trecută, colonelul Dragoş Buzoianu, din cadrul IJJ Prahova, a fost numit consilier al comandantului Colegiului de Stat Major al Poliţiei Naţionale Afghane. A plecat în teatrul de operațiuni la finele lunii august 2018, pentru o perioadă de şase luni.
Ei bine, nu pentru acţiunile punctuale din târguri şi oboare, nu pentru prinderea căruţaşilor care fură lemne din pădure, ci pentru amintitele acţiuni antitero şi pentru prezenţa în Afhganistan, ne-am fi aşteptat ca oficialităţi ale judeţului să fie prezente la bilanţul IJJ Prahova pentru anul 2018. „Jandarmi-pretutindenari”? Răspunsul e „Da”!