Violeta Stoica
În zeci de localități prahovene sunt în derulare, în prezent, diferite obiective de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Acest program – derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – este sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală, o adevărată gură de oxigen pentru localitățile care nu dispun de fonduri pentru realizarea sistemelor de apă-canalizare, pentru modernizarea rețelelor de drumuri, pentru construirea de imobile destinate instituțiilor publice sau școlilor.
Potrivit reprezentanților MDRAP, prin etapa a II-a a PNDL, aflată acum în implementare, se finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.
Numai în județul Prahova se află în diferite stadii de execuție 160 de obiective de investiții, cu o valoare totală de aproape 770 de milioane de lei.
Infrastructura rutieră și introducerea sau extinderea rețelelor de apă și canalizare, precum și reabilitarea și modernizarea unităților școlare sunt principalele obiective de investiții finanțate în majoritarea localităților județului Prahova prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală.
160 de lucrări sunt în diferite stadii de derulare în zeci de comune și orașe din județ, valoarea totală a acestora ridicându-se la 768 de milioane de lei, respectiv circa 161 de milioane de euro!
Proiectele depuse de reprezentanții autorităților locale și selectate pentru a obține finanțare prin PNDL sunt, în mare măsură, sprijinul de care comunitățile locale au nevoie, în special localitățile care nu dispun de fonduri prea mari la bugetele locale.
Cele mai mari sume au fost direcționate către înființarea rețelelor de canalizare și pentru stații locale de epurare. Astfel, pentru acest tip de obiectiv de investiții, comuna Ciorani are un proiect pentru înființarea rețelei de canalizare și construirea unei stații de epurare în valoare de 20,19 milioane de lei, iar comuna Dumbrăvești, pentru un proiect similar, o finanțare de 12,3 milioane de lei, iar exemplele ar putea continua.
Și pentru modernizarea drumurilor locale sumele sunt considerabile, cea mai mare fiind destinată – la acest capitol – modernizării drumurilor locale din comuna Bertea – 21,16 milioane de lei.
Cele mai multe proiecte depuse și finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală sunt la Bușteni – 10 obiective de investiții, majoritatea fiind legate de reabilitarea și modernizarea străzilor din oraș. Și orașul Băicoi are semnate cinci contracte de finanțare prin PNDL, toate fiind destinate reabilitării și modernizării unor unități de învățământ din localitate – o grădiniță, trei școli și Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino”.
Mizil, oraşul cu străzi din pământ!
Unul dintre orașele care beneficiază de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală este Mizil. În afara proiectului destinat continuării lucrărilor la o unitate de învățământ, Mizilul a parafat un contract în valoare de 12,177 milioane de lei cu Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru modernizarea străzilor din pământ din localitate. Deși pare greu de crezut, zeci de străzi din orașul respectiv sunt înecate în bălți și în noroaie, mai rău decât multe localități din mediul rural!
Deși contractul de finanțare a fost semnat în luna noiembrie 2017, abia în august 2018 s-a parafat, în urma unei licitații, și contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de modernizare a străzilor din pământ. Norocoșii care ies din noroaie sunt mizilenii care domiciliază pe străzile Aurel Vlaicu, Bradului, Dr. Istrate, Prelungirea A.Ipătescu, Traian Vuia, Prelungirea Aurel Vlaicu, Prelungirea C.D. Gherea, Carpați, Prelungirea Carpați, Crișan, Horia, Mesteacănului, Paralela 45, Nicolae Iorga, Crăciunescu, Gheorghe Brătianu, Plutar Mareș, Tohăneanca, Spirică Atanasiu, Calea Buzăului, Nichita Stănescu și Sold. Enache Ilie.