Nicoleta Dumitrescu
Cu siguranţă, nici ministrul Educaţiei nu a auzit de Gică Iliescu din comuna Gorbănești, judeţul Botoșani, deşi ar fi indicat ca, măcar aşa, de curiozitate, să vadă cu ce a ieşit acesta în evidenţă în ultimii ani, mai ales că are legătură cu o temă la care domeniul Educaţiei a rămas mereu repetent: WC-ul din curtea şcolilor! Ei bine, primarul menţionat a dispus alocarea a peste 100.000 de euro, în ultimii șase ani, pentru a construi toalete la școala din localitate. Numai că toaletele nu erau unele obişuite, clădirea în care au fost amenajate având două etaje (!?!).
Tragicomedia nu se opreşte aici, după atâta cheltuială nici măcar o singură cabină de toaletă neputând fi folosită, clădirea fiind în continuare închisă pentru că nu au fost obţinute toate avizele necesare pentru funcţionare.
Dar, de ce ar trebui să fie la curent cu acest exemplu ”de bună practică” ministrul Ecaterina Andronescu? Pentru că, acum vreo două zile, aceasta a anunţat că sunt aproape 1.500 de şcoli cu WC-uri în curte! Nimic nou sub soare, în condiţiile în care şi foştii miniştri au tot numărat unităţile şcolare din ţară în care copiii se duc la toaletele din curte, precum număra steagurile celebrul personaj din schiţa lui Caragiale!
Mai nou, ministrul Ecaterina Andronescu susţine că această “delicată” problemă, a finanţării amenajării toaletelor în interiorul şcolilor, s-ar regăsi în proiectul de buget pe anul 2019.
Numai că, la cât de mult vor să tragă de acest buget, pe de o parte ministerele, pe de o altă parte primarii din ţară, care în cor susţin că din cauza modului în care arată acum cifrele nu vor mai putea să facă nicio investiţie în comunităţile pe care le conduc, e greu de presupus că, până anul viitor, în 2020, când întâmplător este şi an electoral, toate şcolile din România vor avea şi toaletă în interior.
Cum însă în România nu este domeniu în care să nu fie puşi boii înaintea căruţei, aceeaşi Ecaterina Andronescu a ţinut să pluseze tot la capitolul dotări în şcoli!
Mai exact, aceasta şi-a manifestat speranţa ca, de anul viitor, toate clasele din România să fie dotate cu tablă inteligentă, iar fiecare elev să aibă tabletă (!?!), de data aceasta finanţarea nemaifiind legată de bugetul naţional, banii urmând să vină în baza unor proiecte prin care se speră că vor fi obţinute fonduri europene.
Cu siguranţă, cei mai încântaţi de posibilitatea de a avea tablete şi table inteligente la şcoală vor fi elevii din cele aproape 1.500 unităţi de învăţământ care, din construcţie, nu au fost prevăzute şi cu grup sanitar în interior !
Însă, nu este pentru prima dată când această idee – ca elevii să înveţe prin intermediul tabletelor – este scoasă la înaintare, cu toate că mai sunt cazuri în care copiii încă mai fac naveta pe jos pentru a ajunge la şcoală, şcoală care, dacă nu are apă curentă, firesc n-are nici closet!
Dar, cum se face că acum a fost readusă pe tapet dilema WC-uri în curte versus tablete? Răspunsul este destul de simplu: anul viitor sunt alegeri locale şi parlamentare, iar de pe acum se pregăteşte terenul… marilor promisiuni! Problema este că astfel de promisiuni, cel puţin la capitolul WC-uri în şcoli, au mai tot fost, deşi cu toţii susţin că domeniul educaţiei este, de departe, cel mai important!