F. T.

Potrivit datelor prezentate de către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova, în cursul anului trecut, numărul accidentelor ușoare a scăzut cu aproape 11 procente, însă, din nefericire, cel al acidentelor grave a crescut cu 5,5 %.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt, în ordine descrescătoare: traversarea neregulamentară de către pietoni, viteza neregulamentară, abateri ale bicicliștilor etc.
În contextul amintit mai sus, reprezentanții IPJ au mai menționat faptul că “peste o treime din totalul accidentelor rutiere grave au fost generate de primele două cauze, respectiv abateri pietoni și viteză, iar pentru combaterea lor au fost aplicate 26.664 de sancțiuni, cele mai multe incidente rutiere grave având loc pe drumurile naționale care străbat județul.
Totodată, din analiza datelor statistice înregistrate în anul 2018, poliția prahoveană mai menționează faptul că ziua din săptămână în care s-au produs cele mai multe accidente a fost vinerea (la fel ca și în cursul anului 2017), spre deosebire de anii 2016, 2015 și 2014, în care ziua neagră (cu cele mai multe evenimente rutiere) era sâmbăta.
Fără a lua apărarea acelora care încalcă regulile de conduită în trafic, adjunctul IPJ Prahova, comisarul șef Ginel Preda, a precizat că trebuie luat în calcul și faptul că parcul auto din judeţul Prahova a ajuns în prezent la un total de 287.475 autovehicule (cu 18.262 mai multe față de 2017), fără a le mai pune la socoteală pe cele aflate în tranzit, în special în weeekend, pe Valea Prahovei.