Politica adesea contradictorie a Germaniei în materie de vânzări de armament provoacă temeri în rândul aliaţilor acestei ţări, în contextul în care interdicţia impusă de Berlin expiră pe 9 martie, iar guvernul german trebuie să decidă dacă o va prelungi, a notat ieri AFP, preluată de Agerpres. Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a evocat în mod deschis, cu ocazia unei vizite la Berlin efectuate în urmă cu câteva zile, un diferend cu Germania pe tema vânzărilor de arme către Arabia Saudită.
Embargoul german asupra exporturilor pentru toate proiectele şi acordurile militare cu Arabia Saudită, inclusiv pentru cele deja autorizate, a fost introdus în noiembrie în urma uciderii jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. Într-o scrisoare adresată omologului său german Heiko Maas şi publicată în săptămânalul german Der Spiegel, Hunt a acuzat Berlinul de lipsă de loialitate. El i-a reproşat Germaniei că împiedică Europa să-şi ”îndeplinească obligaţiile sale din cadrul NATO”.
Această atitudine a Londrei este rezultatul imposibilităţii producătorilor britanici de a-şi onora contractele de vânzări de armament pentru Riad din cauza suspendării livrărilor de componente germane pentru avioanele de luptă Typhoon şi Tornado. ”Poziţia noastră este că nu livrăm arme Arabiei Saudite în prezent”, a replicat şeful diplomaţiei germane, care a condiţionat schimbarea poziţiei Berlinului de o evoluţie pozitivă a situaţiei din Yemen, unde Arabia Saudită conduce o coaliţie de nouă ţări care sprijină trupele guvernamentale împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran.
În luna octombrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Germania de ”pură demagogie” în apelul său în favoarea unei decizii europene de îngheţare a vânzărilor de arme către Arabia Saudită.
La Conferinţa de Securitate de la Munchen, desfăşurată recent, cancelarul german Angela Merkel a subliniat necesitatea de a defini ”principii directoare comune în materie de exporturi de armament” la scară europeană.