Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sânge care ar putea detecta mult mai repede şi mai eficient cancerul pulmonar, potrivit eurkalert, preluat de Medlife.ro. Constatările au fost publicate în revistă ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost făcute pe şoareci şi sugerează că un test de sânge ar putea măsura nivelurile circulante ale ADN-ului pe care celulele canceroase le produc în timp ce cresc şi se înmulţesc. De asemenea, ar putea detecta tumorile de la nivelul plămânilor înainte ca acestea să devină canceroase. Cancerul pulmonar este prima cauză a deceselor cauzate de cancer din întreaga lume fiindcă este foarte greu de detectat într-un stadiu incipient.
Până când este diagnosticat, acesta se răspândeşte adesea şi în alte părţi ale corpului, devenind şi mai dificil de tratat. Din acest motiv îmbunătăţirea diagnosticului încă de la început este un lucru esenţial pentru tratarea bolii.
Specialiştii au folosit şoareci concepuţi cu o mutaţie a genei KRAS pentru a modela stadiile precanceroase ale cancerului pulmonar. Au făcut tomografii computerizate (CT) periodice pentru a monitoriza dezvoltarea tumorilor la şoareci. Pentru a determina dacă ADN-ul circulant ar putea fi folosit în detectarea tumorilor înainte de a deveni maligne, au fost prelevate probe de sânge, alături de scanările CT, la intervale diferite de timp.
Şoarecii cu tumori pulmonare canceroase în curs de dezvoltare au avut niveluri mai ridicate de ADN circulant, comparativ cu cei sănătoşi. În plus, nivelul de ADN eliberat de tumori în sânge a fost corelat cu dimensiunea tumorilor observată în scanările CT. Mai apoi, ADN-ul circulant a fost analizat pentru a observa dacă este prezenta mutaţia KRAS, care declanşează dezvoltarea tumorilor. Astfel, cercetătorii şi-au dat seama că în stadiile în care tumoarea încă este pre-canceroasa mutaţia KRAS poate fi detectată în ADN-ul circulant. ”Rezultatele sunt foarte importante, sugerează că mutaţiile care cauzează tumori pot fi detectate în ADN-ul pacienţilor bolnavi de cancer în stadiu incipient, sau care au tumori pre-canceroase”, spune Miguel Martins, autorul studiului.
În continuare, echipa de specialişti şi-a propus să analizeze şi şoarecii care au leziuni precanceroase în alte ţesuturi. ”Cancerul pulmonar este extrem de greu de diagnosticat în timp util pentru a fi tratat cu succes, astfel că rata de supravieţuire este foarte mică. Elaborarea unor strategii de detectare timpurie este esenţială, iar dacă acest lucru s-ar putea face doar cu ajutorul unei analize de sânge, ar fi un beneficiu considerabil pentru pacienţi”, concluzionează Mariana Delfino-Machin, directorul programului pentru cancer MRC.