• Filmul va rula în cinematografele din SUA, Canada şi Europa

N. Dumitrescu

În prezent, un regizor român, stabilit în America, are în lucru un lungmetraj despre aşezămintele sociale de la Valea Plopului şi Valea Screzii, potrivit Basilica.ro, agenția de ştiri a Patriarhiei Române. Concret, regizorul Andrei Negoiţă Zagorodnâi va realiza filmul documentar “Scrum”, care va rula în cinematografele din SUA, Canada şi Europa, urmând ca 25% din încasări să fie redirecţionate către beneficiarii celor două aşezăminte. „Scrum nu este un film şi atât”, spune Andrei Negoiţă Zagorodnâi pe site-ul de prezentare al proiectului, evidenţiind faptul că va fi un lungmetraj „despre oameni care au schimbat vieţi şi – foarte important – un film care va schimba vieţi. Un film despre modele, despre lupta până la capăt”. Regizorul prezintă lungmetrajul drept un „film despre copii ar fi trebuit să fie avortaţi, ajunşi abandonați sau orfani, despre mame mult prea tinere, despre familii risipite, despre drama socială a României și despre doi campioni: un sportiv ridicat din pulbere, care și-a depășit cu mult condiția, și îngerul care le-a oferit o șansă celor ca el”. Dar regizorul atenţionează că o astfel de iniţiativă cinematografică nu se poate realiza fără sprijin din partea semenilor, drept urmare, acest proiect are ca obiectiv strângerea de fonduri pentru Valea Plopului.
Andrei Negoiţă Zagorodnâi este emigrant român în SUA. S-a născut la Iași, a urmat școala primară și gimnazială la Bârlad, primind și educație muzicală la Școala de Muzică din acelaşi oraş. În 1987 a obținut diploma în Medicină la Universitatea din Iași. A lucrat că medic rezident între anii 1987-1990, apoi ca medic generalist între anii 1990-1993, la Bârlad. Din 1997 până în 2005, a fost medic în cercetare în Cardiologie Intervenționistă la mai multe spitale din SUA. Între anii 2000-2005, a urmat cursurile la zi ale Școlii de Arte Vizuale (School of Visual Arts-SVA, Manhattan, New York), studiind realizarea filmelor (regie) și cinematografie. De fapt, prin obţinerea acestei diplome, în 2005, românul şi-a îndeplinit visul. Pentru că, aşa cum a mărturisit, a plecat în America pentru a face regie de film.
De precizat că iniţiativa regizorului menţionat de a strânge fonduri pentru cele două aşezăminte sociale din judeţul Prahova nu este singulară în SUA, în anul 2017 Institutul de Teologie Ortodoxă Sf. Vladimir din New York spijinind financiar Asociația Pro Vita din Valea Plopului, donând 10% din totalul fondurilor colectate în cadrul unui eveniment.
În tabăra din Valea Screzii locuiesc 120 de persoane, dintre care 80 copii și adolescenți, tineri orfani care au părăsit sistemul de stat, femei și bărbați în vârstă, potrivit informaţiilor publicate de acelaşi site. Restul asistaților, aproximativ 400 de persoane, se află în grija familiilor din satele Valea Plopului și Valea Screzii, prin grija “Asociației Pro Vita pentru născuți și nenăscuți”.
Pro Vita este o asociație ce oferă adăpost, asistență medicală și acces la educație copiilor orfani și familiilor aflate în dificultate. Pentru activitatea socială desfăşurată, părintele Nicolae Tănase de la Parohia Valea Plopului – Prahova a primit, în anul 2015, „Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur” din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.