Violeta Stoica
Sute de familii din comuna prahoveană Bărcănești au avut de suferit ani la rând din cauza inundațiilor care le-au afectat gospodăriile. Cel puțin o dată pe an, în perioadele cu precipitații semnificative, locuitorii din Bărcănești au avut de-a face cu deversări masive de apă pluvială în curțile lor, fiind exasperați, de-a dreptul, în momentele în care meteorologii anunțau ploi în cantități mari.
După efectuarea unui studiu în cursul anului trecut, la recomandarea Instituției Prefectului județului Prahova, în cele din urmă, Primăria Bărcănești a lansat o procedură de achiziție care ar trebui să se finalizeze prin încheierea unui contract de lucrări destinat construirii unui nou sistem de canalizare în zona afectată anual de inundații majore.
Circa 100.000 de euro ar urma să coste lucrările pentru executarea tronsoanelor redimensionate de canalizare, care vor include și decopertarea și refacerea sistemului rutier.
Potrivit descrierii generale a lucrărilor, în zona în care DN1 și DN1A se intersectează, în dreptul stației de carburanți, din cauza ploilor abundente din luna iulie 2018, sistemul de canalizare destinat apelor pluviale a fost depășit ca debit și a inundat atât carosabilul, cât și gospodăriile aflate în zona respectivă.
Prin proiectul pe baza căruia a fost realizată documentația de atribuire destinată semnării unui contract de lucrări, se arată că se propune preluarea apelor pluviale care ajung în căminul de canalizare existent printr-un nou sistem de scurgere care va subtraversa DN1 și care va continua printr-o racordare la un canal deschis amenajat în spatele blocurilor.
Anul trecut, un studiu realizat la comanda Primăriei Bărcănești arăta cauzele producerii inundațiilor în zona menționată. Printre acestea, subtraversarea subdimensionată care se află pe DN1, apele pluviale și forajele industriale care au rămas nefolosite, canalele colmatate, compoziția solului (care nu permite infiltrarea apei prea ușor), dar și creșterea precipitațiilor în ultimii ani – cel puțin în perioada primăverii și a toamnei – la care se adaugă pânza freatică aflată la circa doi metri adâncime. Toate acestea au generat în timp, la propriu, o zonă mlăștinoasă, asemănătoare pe alocuri unei mici delte în care se produc inundații atunci când cantitatea de precipitații este mai mare decât poate să ducă sistemul de canalizare.