• DNA Ploieşti a emis anul trecut un singur rechizitoriu
• Achitări definitive în mai multe cauze instrumentate de procurori anticorupţie de la Ploieşti
• Serviciul teritorial a înregistrat  o scădere a numărului dosarelor soluţionate, a numărului rechizitoriilor şi a numărului inculpaţilor trimişi în judecată

Violeta Stoica

Raportul oficial al activității Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2018 scoate la iveală faptul că, pe lângă scăderea numărului dosarelor soluționate și a numărului inculpaților trimiși în judecată, în cursul anului trecut, Serviciul Teritorial Ploiești a reușit “performanța” de a emite un singur rechizitoriu!
Ceea ce altădată era “unitate de elită a DNA”, serviciul teritorial de la Ploiești a ajuns printre oile negre ale Direcției Naționale Anticorupție, după ce numărul dosarelor soluționate în anul 2018 a scăzut cu peste 31%. Doar două acte de inculpare au emis procurorii anticorupție rămași în structura DNA Ploiești, comparativ cu cele 19 în anul 2017, dintre cele două unul fiind un rechizitoriu, iar cel de-al doilea – un acord de recunoaștere a vinovăției.
Conform documentului dat publicității de DNA, dintre cele 438 de cauze nesoluţionate la DNA Ploiești, în 316 a fost depăşit termenul de 6 luni de la începerea urmăririi penale, reprezentând o pondere de 72,15% din cauzele rămase.
Mai mult decât atât, anul 2018 a fost presărat cu achitări definitive în mai multe cauze instrumentate de procurori anticorupție de la Ploiești, la care se adaugă achitările pe fond din dosare de răsunet.

Comparativ cu raportul privind activitatea desfășurată de Direcția Națională Anticorupție în anul 2017, cel prezentat la finalul săptămânii trecute a scos la iveală ceea ce se ascunsese bine anterior: în anul 2018, peste 30% dintre dosarele trimise în judecată de către serviciile teritoriale sau de către Structura Centrală a DNA s-au soldat cu achitări definitive. O realitate care se răsfrânge asupra credibilității în declin a structurilor DNA, dar și un mare semn de întrebare privind responsabilitatea pentru persoanele care fie au decedat în timpul proceselor, fie s-au îmbolnăvit grav în perioadele de arest preventiv. Cine răspunde pentru aceștia din urmă, achitați în final – uneori după ani de procese și cercetare penală – de către instanțele de judecată? Se pare că nimeni.

• 36 dintr-o sută de inculpaţi au fost achitaţi definitiv în instanţă

Potrivit raportului oficial întocmit de către reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție, ponderea achitărilor din totalul trimiterilor în judecată a fost de 36%. Dintre cei 202 inculpați achitați definitiv anul trecut, 72 au fost achitați în temeiul prevederilor de dezincriminare parțială a infracțiunii de abuz în serviciu; șapte dintre inculpaţi au fost achitaţi după ce instanțele de judecată au apreciat lipsa pericolului social al faptelor deduse 3-ajudecății, însă cei mai mulți dintre inculpații trimişi în judecată de către DNA, 123 la număr, au fost achitați pe alte temeiuri decât lipsa de pericol social și a deciziilor Curții Constituționale.
Printre serviciile din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care au pierdut definitiv procesele penale în instanțele de judecată s-a aflat, așa cum era de așteptat, și Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.
Printre hotărârile definitive de achitare pe alte temeiuri decât dezincriminarea faptelor sau a lipsei pericolului social, instanțele au pronunțat achitarea a 123 de inculpați, în 49 de dosare penale. De exemplu, DNA – ST Ploiești a pierdut procesul în care îl trimisese în judecată pe un fost șef al ANAF, pentru trafic de influență, în luna noiembrie a anului 2015. Conform rechizitoriului întocmit atunci, se reținuse că inculpatul NRF, în cursul lunii iulie 2010, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul A.N.A.F., ar fi pretins şi ar fi primit în mod direct echivalentul în lei al sumei de 5000 euro, în schimbul căreia a promis că îi va determina pe aceştia să soluţioneze favorabil contestaţia depusă de către reprezentanţii S.C. Fotbal Club Petrolul S.A. Ploieşti, în sensul urgentării soluţiei dar şi îndeplinirii unui act contrar îndatoririlor lor de serviciu, prin desfiinţarea actului de control, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului consolidat al statului. În primă instanță, la Tribunalul Prahova, s-a pronunțat achitarea inculpatului NRF pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă și s-a dispus ridicarea sechestrului asiguratoriu instituit prin Ordonanţa nr. 213/P/2015 din data de 09.11.2015 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploieşti, asupra sumei de 21.305 lei. La apel, s-a desființat în parte sentinţa apelată şi s-a pronunţat o nouă hotărâre, dar s-a menținut achitarea inculpatului intimat NRF sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au dispus achitarea considerând că nu există probe la dosar.
Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Romeo Florin Nicolae, fost vicepreședinte al ANAF, la sfârşitul anului 2015, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, acesta fiind, la data faptelor, consilier superior în cadrul ANAF – Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, fost vicepreşedinte ANAF şi fost director general al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
Și fostul primar al comunei prahovene Secăria, Iulian Popa, s-a numărat printre inculpații achitați definitiv, după ce fusese trimis în judecată – alături de un alt inculpat, și acesta achitat definitiv – pentru că ar fi contribuit la obținerea ilegală de fonduri de la APIA.
Alte două cazuri de achitare în dosare trimise în judecată de către DNA Serviciul Teritorial Ploiești, dar nu s-a făcut referire și la procesele penale deschise împotriva altor zeci de persoane care au câștigat la instanța de fond și acum se judecă în apel.

• Achitări la fond, aflate acum la judecata în apel

Judecătorii Instanței Supreme au dat în septembrie 2017 o grea lovitură “unității de elită” a Direcției Naționale Anticorupție, pronunțând achitarea fostului deputat de Prahova Sebastian Ghiță, dar și a fostului primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu. Decizia dată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a vizat dosarul în care Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu fuseseră învinuiți de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești de dare, respectiv luare de mită pentru finanțarea echipei de baschet Asesoft.
Judecătorii au decis și ridicarea sechestrului asigurător dispus în cauză asupra bunurilor mobile și imobile ale celor doi, cheltuielile din faza de urmărire penală și din faza de judecată, de 20.000 de lei, fiind suportate de către stat.
La finalul anului 2017, magistrații Curții de Apel Ploiești l-au achitat, în primă instanță, pe primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, într-un dosar care a fost instrumentat de Mircea Negulescu. Judecătorii ploieșteni s-au pronunțat în favoarea lui Vlad Oprea, dar și a fostului secretar al Primăriei Sinaia, Beatrice Rădulescu, trimiși în judecată în luna mai 2016 alături de un magistrat de la Judecătoria Sinaia, singurul inculpat condamnat în dosarul respectiv la instanța de fond.
Vlad Oprea a fost achitat pentru abuz în serviciu și a fost dispusă și ridicarea măsurii sechestrului asigurător aplicat asupra imobilelor acestuia. Achitată a fost și Beatrice Rădulescu, fost secretar al Primăriei Sinaia, trimisă în judecată de DNA Ploiești pentru complicitate la abuz în serviciu.
În cazul celei de-a treia persoane trimise în fața instanței în același dosar, Ruxandra Popescu, magistrat la Judecătoria Sinaia la data respectivă, Curtea de Apel Ploiești a pronunțat o sentință cu suspendarea executării pedepsei, după ce s-a schimbat încadrarea juridică a faptelor reținute de procurorii DNA Ploiești în sarcina acesteia.
Peste câteva zile, va avea loc un nou termen în acest dosar, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În martie 2018, un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a fost achitat după ce fusese acuzat de procurorii “unității de elită” a DNA – în decembrie 2015 – că ar fi pretins și primit inclusiv… o raclă de la o persoană (denunțătorul în această cauză), faptă care s-ar fi produs în anul… 2008!
Magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, instanța de fond care a judecat acest dosar, l-au achitat pe fostul judecător Ștefan Fieraru, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, de care fusese acuzat de procurorii anticorupție de la Ploiești, dispunând și ridicarea sechestrului asigurător care fusese instituit de procurori în această cauză.
În vara anului trecut, toți cei trimiși în judecată, la finalul anului 2016, într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, au fost achitați la instanța de fond. Sebastian Ghiță – om de afaceri și fost deputat de Prahova, Liviu Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru – fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Aurelian Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Constantin Ispas – fost ofițer de poliție și fost șef al DGA Ploiești, au fost achitați de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorii Instanței Supreme luând această decizie pentru că faptele nu au existat sau nu sunt prevăzute de legea penală.