Violeta Stoica
Primarii din județul Prahova, asemeni tuturor celorlalți din întreaga țară, în special din mediul rural, trebuie să se intereseze dacă – în zilele de 25 și 26 mai – sunt programate petreceri de nuntă sau de botez ori alte tipuri de sindrofii la căminele culturale din localitățile lor. Nu de alta, dar petrecăreții care au stabilite deja datele respective pentru închirierea sălilor căminelor culturale din comunele prahovene vor trebui să își schimbe data programată, dacă aceasta fusese până acum 25 sau 26 mai. Și asta pentru că în căminele culturale din întreaga țară și, implicit, inclusiv în județul Prahova, vor fi amenajate secții de votare pentru ca românii să își poată alege viitorii parlamentari europeni care să îi reprezinte la Bruxelles și Strasbourg.
La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare alegerii viitorilor europarlamentari români, în care apare negru pe alb că data la care vor avea loc europarlamentarele este bătută în cuie – 26 mai. Ceea ce înseamnă, pe lângă atenționările pe care primarii trebuie să le facă în privința sălilor din căminele culturale, că Instituția Prefectului județului Prahova va începe să programeze întrunirile cu secretarii și primarii unităților administrativ-teritoriale, pentru informarea privind organizarea alegerilor europarlamentare din 26 mai.
Prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, a declarat, pentru ziarul Prahova, că într-adevăr, în mediul rural, multe dintre cele 623 de secții de votare din județ sunt organizate în cămine culturale, ceea ce înseamnă că este obligația primarilor să aibă grijă pentru ca votarea să aibă loc în condițiile normale.
Până pe 26 mai, însă, mai este ceva vreme, însă între timp, Instituția Prefectului județului Prahova va convoca la întruniri, alături de reprezentanții Autorității Electorale Permanente, conducerile primăriilor din teritoriu.
Trebuie știut că, la alegerile europarlamentare din acest an, votarea va fi monitorizată din nou, astfel încât prezența la vot și eventualele tentative de fraudă electorală să fie cunoscute în timp real.
O altă problemă care ar putea apărea – lipsa experților electorali din secțiile de votare – va trebui rezolvată înainte de alegerile europarlamentare, prin revizuirea listei experților electorali, pentru preîntâmpinarea unor situații cum au fost acelea de la referendumul pentru familie, desfășurat în anul 2018.