Violeta Stoica
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a anunțat că Prahova are, începând din această lună, propriul steag – “stema plină de semnificații a județului nostru, pe fundal alb, ce va reprezenta fala oricărui prahovean care iubește aceste meleaguri”. Anunțul a stârnit orgolii în mediul online, pentru că prahovenii s-au înghesuit să-și arate “patriotismul județean”, comentând, pe pagina de facebook a lui Bogdan Toader, ba că vor să îl arboreze și de unde îl pot cumpăra, ba chiar propunând să fie obligatorie arborarea steagului județului, inclusiv la… sediile firmelor!
Este drept, instituțiile publice, instituțiile private, dar și persoanele particulare vor putea arbora acest drapel, după ce în Monitorul Oficial al României a fost publicată hotărârea prin care Guvernul României a aprobat modelul steagului județului Prahova.
Potrivit acestei hotărâri, steagul Prahovei este format dintr-o pânză dreptunghiulară, cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, de culoare albă, pe ambele fețe, fiind imprimată în centru cu stema județului. Sub stemă, este inscripționat, arcuit, “județul Prahova”, cu litere negre.
Stema județului Prahova se compune dintr-un scut format din trei părți. De-o parte și de alta a stemei se află, pe fond albastru, o capră neagră deasupra unei stânci din argint, privind la o coardă de viță-de-vie din aur, iar de cealaltă parte – o sondă neagră de tip turlă, pe fond auriu. În partea de jos a stemei, pe fond roșu, se află o carte deschisă din argint.
Care sunt semnificațiile elementelor menționate? Capra neagră este vechea emblemă a județului, coarda de viță-de-vie este o aluzie la podgoriile din regiune, sonda – vechile tradiții ale industriei petroliere, iar cartea – tradiția culturală și spirituală, o amintire vie a istoricului Nicolae Iorga, creatorul centrului cultural de la Vălenii de Munte.
Albul drapelului, pe care este imprimată stema județului Prahova, simbolizează puritatea, adevărul, curățenia, respectul, cunoașterea și înțelepciunea, fiind și simbolul universal al păcii.