CÂMPINA – INIMA FOTBALULUI PRAHOVEAN (XVI)
Constantin Dumitru-Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.
Venus Câmpina şi un „corespondent” local ce-a pus… multă patimă / 1926
Câmpina: „Duminecă 12 cor. s’au început matchurile din turul al II-lea pentru campionatul de foot-ball al sub-comitetului regional Ploeşti. Echipa locală „Venus” a avut de adversar clubul ploeştean „Uraganul”. Match-ul deşi anunţat la orele 3 s’a început abia la orele 4 (patru) din cauza arbitrului care nu numai că a întârjiat cu o oră dar s’a prezentat pe teren şi într’o complectă stare de ebrietate. Astfel stând lucrurile este uşor de înţeles cum a decurs matchul al cărui conducător era complect beat. Deşi terminat nul, Venus ar fi trebuit să câştige cu o bună diferenţă de puncte. Totuş aceasta nu l’a îndreptăţit pe arbitru să acorde 4 (patru) „11m” fictive „Uraganul-ui” însă nu au fost transformate. Remarc dela „Venus” pe Cristian, Rigu şi Heklan, iar dela „Uraganul” pe Lache portarul şi înaintaşul centru. Împotriva arbitrului Zamfirescu care s’a prezentat în stare de ebrietate pe teren atât clubul Venus cât şi clubul Uraganul au reclamat sub-comisia regională Ploeşti care nu va întârzia desigur să pedepsească pe vinovat” – se menţiona în presa centrală într-un articol nesemnat, prezentat la 17 aprilie 1926. Replica „ne-pătimaşului” arbitru a apărut, cu o oarecare întârziere, tot în presa centrală, la 12 mai 1926 – Tribuna Liberă: „La matchul disputat în ziua de 11 Aprilie a.c. între echipele Venus Câmpina şi Uraganul Ploeşti s’a scris că m-am prezentat în complectă stare de ebrietate, fapt inesact, deoarece nu aşi fi putut, cred, conduce matchul într’o astfel de stare şi dacă m’am prezentat mai târziu, asta se datoreşte faptului că am trebuit să înfinţez o filială a Societăţei „Principele Nicolae” la Câmpina. Nu s’a întâmplat în tot decursul jocului nici un incident, aşa fiind cred că d-nul Corespondent a scris numai din patima ce o are pentru clubul oraşului d-sale şi îl sfătuesc ca pe viitor să nu mai scrie astfel de lucruri. George G. Zamfirescu.
„Juventus” – văzut de „presa vremii” în campionatul oficial / ed. 1925/26
Avântul Buzău – Juventus Câmpina 2:0(1:0). „Avântul a furnizat Duminica aceasta, una dintre cele mai remarcabile partide ale sale, procurând împreună cu Juventus, un joc de cea mai mare frumuseţe. Din primele minute, buzoenii se instalează pe terenul advers. O mulţime de ocazii sunt pierdute pe rând de întreaga înaintare a Avântului, până ce Ioniţă, deschide scorul în minutul 37; rezultatul se menţine până la pauză. În loc să fie descurajaţi oaspeţii înjghebează câteva atacuri frumoase şi periculoase chiar, salvate însă de tandemul Gavăţ-Frânculescu. În repriza II-a, jocul nu pierde câtuşi de puţin din frumuseţe şi combinaţiile se succed de ambele părţi. Avântul însă este superior, dar Badea trage dela 3-4 metri foarte slab şi aceasta de mai multe ori. La fel procedează Gavăţ II şi Ioniţă, până ce Cioceanu, printr’un shoot fulgerător, închee seria goalurilor. După cum am spus a fost un match foarte interesant. A prezentat tot timpul un interes desăvârşit, plăcând intervenţiunile totdeauna eficace ale apărărilor respective şi în special ale lui Gavăţ I (Av.), Ionescu Stelian şi backullui stâng. Echipele s’au prezentat d-lui Predescu, care a arbitrat într’un mod cu totul imparţial şi foarte corect, în următoarele formaţii: Avântul: Vencov; Gavăţ I şi Frânculescu; Botea, Dragomirescu, Iordăchescu, Cioceanu, Badea, Ioniţă, Gavăţ II şi Filipescu. Juventus: Gradin; Giurgiu M şi Giurgiu Gh.; Breşca D. şi Iosef; Ionescu Stelian, Ionescu Ioan, Stănescu, Manta şi Căproiu. (5 Noiembrie 1925). Granitul Ploeşti – Juventus Câmpina 2:0(1:0). „Juventus a trebuit să înregistreze Duminică o nouă înfrângere din partea Granitului. Lipsa de trăgători la poartă este cauza înfrângerei. Granitul a marcat în urma a două eşiri individuale, una în prima repriză, cealaltă în repriza II-a. Remarc de la învingători pe Ionescu şi Mărgăritescu, iar de la învinşi întreaga linie de mijlocaşi. (19 noiembrie 1925).