O echipă de fizicieni de la Universitatea Immanuel Kant, din Baltimore, sugerează că există o metodă de identificare rapidă a celulelor bacteriene rezistente la antibiotice, care sunt agenţii tuberculozei. Noua metodă contribuie la identificarea bacteriilor şi la evaluarea rezistenţei lor antibiotice fără a deteriora materialul biologic, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Tuberculoza rămâne una dintre principalele cauze de deces din lume. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2017 au murit peste 1,5 milioane de persoane din această cauză. În fiecare an numărul celor infectaţi cu tuberculoză creşte cu 10 milioane. Boala provocată de tulpinile de ”mycobacterium tuberculosis” rezistente la antibiotice este cea mai periculoasă.
Tulpinile familiei ”beijing”, numite după oraşul în care au fost prima dată descoperite, au devenit, de asemenea, rezistente la multe medicamente. Metodele de identificare rapidă a bacteriilor rezistente la medicamente sunt necesare atât pentru practică clinică, dar şi pentru cercetarea ştiinţifică.
O echipă de cercetători de la Universitatea Immanuel Kant susţine că ar trebui folosită spectroscopia Rămân pentru analizarea rapidă a celulelor bacteriene. Această metodă ajută la identificarea compoziţiei şi structurii materialului studiat pe baza răspândirii radiaţiei laser cu o anumită lungime de undă prin eşantionul său.

Ce este spectroscopia?

Spectroscopia este o metodă neinvazivă, adică materialul studiat nu este supus unui impact mecanic şi nu este nici distrus.
Oamenii de ştiinţă au folosit tulpini bacteriene obţinute prin expectorările pulmonare ale pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză, precum şi din probele de ţesut osos prelevate în timpul intervenţiilor chirurgicale. Înainte de a fi folosită spectroscopia Raman, rezistenţa bacteriilor la medicamente a fost determinată utilizând metodele biologice şi chimice standard.
Pentru a obţine informaţii despre structurile celulelor ce aparţineau unor tulpini diferite, specialiştii au pus laserul pe diferite bacterii în timpul procedurii de spectroscopie. Celulele care aveau tulpini diferite păreau să împrăştie lumina altfel deoarece rezistenţa la antibiotice apare şi datorită schimbărilor în compoziţia peretelui celular bacterian. Spectroscopia a ajutat la identificarea diferenţelor de la nivelul pereţilor celulari dintre bacteriile rezistente la medicamente şi cele sensibile la medicamente.
”Am reuşit să demonstrăm că spectroscopia Raman poate fi un instrument util în determinarea nivelurilor de rezistenţă la medicamente în cazul agenţilor de tuberculoza”, concluzionează Andrey Zyubin, autorul studiului.