Nicoleta Dumitrescu
Au aşteptat ceva vreme până când bugetul pe anul 2019 a ieşit în forma finală, dar parlamentarii, în mod special cei ai puterii, se pot declara mulţumiţi. Cam toate plusurile adoptate bat şi cu cele mai importante prevederi trecute în celebrul program de guvernare, iar după votul de ieri din Parlament al mult aşteptatului document pare și că unii dintre politicieni răsuflă uşuraţi, considerând că pot intra deja în campania electorală. Și pentru mulţi dintre ei, întâlnirea cu electoratul poate fi considerată ca fiind la cote maxime, având în vedere faptul că, de la ţâncul de grădiniţă până la moş Vasile, care abia merge sprijinit între două bastoane, are ce să-i spună că i-a dat partidul!
E adevărat, având în vedere că în ultima perioadă politicienii, de la toate partidele, au tot asudat, până târziu în noapte, ba certându-se cu colegii, ba bătându-se cu pumnul în piept că amendamentele lor aduse la bugetul pe 2019 sunt cele mai importante şi trebuie votate, în cazul acelora cu drept de vot, dacă ar fi să-i vadă faţă în faţă, cu greu ar putea să spună care este numele lor sau ce partid reprezintă.
Pentru că, aşa cum se ştie, cu câteva excepţii, rare sunt situaţiile în care, odată votaţi, aleşii neamului, în timpul mandatului, îşi mai fac timp să vadă ce mai face nea Gheorghe sau ţaţa Veta, bătrânii care, în perioada campaniei electorale, s-au închinat când i-au văzut în faţa porţii lor, strângerea de mână sau pupatul pe obraz fiind încă proaspete în amintirea lor, ca şi când ar fi fost ieri.
Practic, în foarte multe dintre aşezările rurale, pelerinajele politicienilor, când îşi murdăresc pantofii scumpi de noroi şi strâng de zor mâini cu bătături şi degete crăpate, par mai degrabă un fel de film – de scurt sau lung metraj, de la caz la caz – rulat o dată la patru ani, de cele mai multe ori personajele şi subiectele fiind cam aceleaşi.
Pentru că degeaba li se va spune acelora obligaţi de primari să se adune la căminul cultural din centrul satului că “totul va fi bine”, dacă ei ştiu sigur că, de fapt, nimic nu este întâmplător! Practic, nu este întâmplător că în administraţia locală s-a dat liber la majorarea şi triplarea lefurilor, aşa cum nu este întâmplător nici că mulţi dintre primari au, pentru anul 2018, “zero lei, zero bani” pentru investiţii.
De asemenea, nu este întâmplător că, în bugetul pe 2019, aprobat ieri, se regăsește un lung şir de majorări: pentru alocaţiile copiilor, ale salariului minim, punctului de pensie, başca voucherele de vacanţă şi echivalentul normei de hrană pentru bugetari. De ce nu este întâmplător? Pentru că mai este un pic şi vine campania electorală pentru alegerile europarlamentare, în toamnă târziu, vine şi cea pentru alegerile prezidenţiale, iar în 2020 vor veni alte două rânduri de campanii – cele pentru alegerile locale şi cele pentru parlamentare. Practic, nimic nu este întâmplător când se speră că va fi bine. Numai că, aşa cum se întâmplă adesea, binele invocat nu ajunge întotdeauna la toţi!