Petre Apostol

Deşi echipa de volei Tricolorul LMV Ploieşti s-a desfiinţat, după ce a jucat doi ani în cupele europene şi ar fi putut evolua în sezonul acesta chiar în Liga Campionilor, în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti se vor disputa meciuri internaţionale şi în acest an. Nu este vorba 9-bdespre competiţii inter-cluburi, ci despre calificările la Campionatele Europene, reprezentativele României U16 feminin şi U17 masculin urmând să găzduiască, la Ploieşti, turneele din ultima fază preliminară, în luna aprilie.
Va fi, astfel, pentru al treilea an la rând când pe parchetul arenei ploieştene vor evolua echipele naţionale de volei.
Naționala feminină U16 a României (formată din jucătoare născute în 2004 și mai mici), antrenată de Adrian Radu și Dorin Vărșăndan, a fost repartizată în grupa C în această fază, alături de echipele Cehiei, Slovaciei și Letoniei. Meciurile din cadrul grupei sunt programate să se desfăşoare în perioada 25-28 aprilie, în Sala „Olimpia” din Ploieşti.
Componenţa grupelor din această ultimă fază preliminară (primele echipe trecute organizează turneul):
Grupa A: Serbia, Grecia, Ungaria, Cipru
Grupa B: Polonia, Suedia, Spania, Germania
Grupa C: România, Cehia, Slovacia, Letonia
Grupa D: Ucraina, Franța, Estonia, Austria
Grupa E: Bulgaria, Danemarca, Olanda, Belarus.
La turneul final al Europenelor se califică doar câştigătoarele fiecărei grupe. Competiţia continentală urmează să fie organizată de Italia și Croația, în perioada 13-21 iulie. Alături de ţările gazdă, mai sunt direct calificate câştigătoarele celor cinci competiţii zonale, astfel: Acestea sunt Turcia (BVA – Asociaţia Balcanică de Volei), Rusia (EEVZA – Asociaţia Zonală Est Europeană), Slovenia (MEVZA – Asociaţia Zonală din Centrul Europei), Finlanda (NEVZA – Asociaţia Zonală din Nordul Europei) și Belgia (WEVZA – Asociaţia Zonală din Vestul Europei).
La ediţia din 2017, prima organizată la această categorie de vârstă, câştigătoare a fost Italia, în vreme ce reprezentativa României s-a situat pe locul al şaptelea.
În privinţa competiţiei masculine la U17 (jucători născuți în 2003 și mai mici), echipa naţională a României, antrenată de Constantin Burungiu și Cornel Țiboacă, a fost repartizată în grupa D în ultima fază preliminară, alături de selecţionatele Sloveniei, Danemarcei și Estoniei.
Meciurile vor avea loc tot în perioada 25-28 aprilie, în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti.
Componenţa grupelor din această ultimă fază preliminară (primele echipe trecute organizează turneul):
Grupa A: Rusia, Olanda, Slovacia, Ungaria
Grupa B: Serbia, Suedia, Portugalia, Letonia
Grupa C: Ucraina, Franța, Belgia, Israel
Grupa D: România, Slovenia, Danemarca, Estonia
Grupa E: Muntenegru, Grecia, Austria, Belarus
La turneul final al competiţiei continentale se vor califica ocupantele primului loc din fiecare grupă și echipa cu cel mai bun punctaj de pe locul secund. Turneul final Campionatului European U17 la volei masculin este organizat de Bulgaria, în perioada 13-21 iulie. Alături de echipa din țara gazdă, mai sunt deja calificate câștigătoarele celor cinci competiții zonale, astfel: Turcia (BVA – Asociaţia Balcanică de Volei), Polonia (EEVZA – Asociaţia Zonală Est Europeană), Cehia (MEVZA – Asociaţia Zonală din Centrul Europei), Finlanda (NEVZA – Asociaţia Zonală din Nordul Europei) și Italia (WEVZA – Asociaţia Zonală din Vestul Europei).
Ediţia din 2017 a competiţiei continentale, de asemenea prima organizată la această categorie de vârstă, a fost câştigată de Italia. Reprezentativa României a ratat, atunci, calificarea la turneul final, ocupând locul 19.