N. D.

La sfârşitul acestei săptămâni, mai exact pe data de 9 februarie, în Sala de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti (foto) vor avea loc o serie de manifestări dedicate sărbătoririi în România a primei ediţii a Zilelor limbii elene. Evenimentul este organizat de Uniunea Elenă din România şi se desfăşoară sub auspiciile Ambasadei Republicii Elene în Bucureşti.
Programul evenimentelor cuprinde, pe lângă o serie de alocuţiuni ale unor personalităţi – printre cea a unui profesor universitar de la Universitatea „Kapodistrias” din Atena, ale ambasadorului Republicii Elene în România; acad. Constantin Bălăceanu Stolnici şi prof. univ. dr. Tudor Dinu de la Universitatea Bucureşti – şi un concert. Va fi vorba despre un concert de muzică de cameră pe versurile unor mari poeţi eleni, în interpretarea mezzosopranei Eirini Karagianni din Atena şi a Cvartetului „Chronos” al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.
Programul concertului a fost coordonat de dirijorul Panagiotis Diamantis, director al Conservatorului „Ano Polis – Salonic”, sosit în România special pentru acest eveniment.
De menţionat că, în anul 2018, statul grec a hotărât ca ziua de 9 februarie, ziua comemorării poetului naţional Dionysos Solomos, să devină Ziua Mondială a Limbii Elene.
La iniţiativa legislativă a lui Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România şi deputat prahovean, începând cu data de 28 iulie 2018, propunerea a devenit lege şi în ţara noastră.