Violeta Stoica
• Autorităţile responsabile au anunţat cu mare întârziere apariţia problemei
• DSP Prahova și Primăria Ploiești nu au revenit cu precizări decât la 22 de ore de la informaţia iniţială
Comunicarea defectuoasă a instituțiilor a devenit, din nou, motiv de îngrijorare pentru o bună parte dintre locuitorii Ploieștiului care au stat și mai stau, în continuare, cu grija potabilității apei de la robinet. Boli grave – în special gastrointestinale – pot fi generate de o calitate îndoielnică a apei de la rețeaua publică și nu numai, însă situația care a apărut sâmbătă dimineață în mai multe cartiere din municipiul Ploiești, unde trăiesc zeci de mii de oameni, a fost una asemănătoare, deși nu în aceleași condiții, cu aceea apărută recent în Capitală.
Niciunul dintre ploieștenii care au consumat sâmbătă apa cu aspect dubios nu știe încă dacă a fost sau nu vorba despre un risc major pentru sănătatea publică. Mai mult decât atât, Direcția de Sănătate Publică Prahova și Primăria Ploiești au lăsat cu ochii-n soare, circa 24 de ore, zecile de mii de locuitori din zonele afectate de o avarie majoră, pentru că – după informarea inițială – nu au mai venit cu precizări referitoare la calitatea apei.
Doar Apa Nova Ploiești a comunicat, sâmbătă seară, că s-a găsit o metodă de remediere a problemei apărute din cauza unei avarii la o conductă, redirecționând prin alte zone alimentarea cu apă a locuitorilor afectați. Și declarând că, din punctul de vedere al furnizorului, apa este bună pentru consum.
Ieri, stupoare! DSP Prahova și Primăria Ploiești au transmis recomandarea de a nu se consuma, în continuare, apa de la robinet.
Zecile de mii de ploieșteni care locuiesc în cartierele afectate de avaria produsă la o conductă importantă de apă potabilă – Nord, Republicii, Albert și toate străzile adiacente zonelor respective, inclusiv Gheorghe Doja – nu vor ști decât mâine rezultatele analizelor efectuate la lichidul care a curs la robinetele din casele lor.
Situația apărută la Ploiești pare, până la un anumit punct, trasă la indigo cu aceea produsă recent în Capitală, deși cauza din municipiul nostru pare să fi fost cu totul alta decât cea din București.
Conform informațiilor date publicității inițial de către reprezentanții Primăriei Ploiești, printr-un comunicat remis presei sâmbătă, la ora 13.45, din cauza avariei la una dintre conductele de alimentare cu apă și a sesizărilor primite la Dispeceratul Primăriei, cu privire la calitatea apei potabile, primarul Adrian Dobre a convocat, de urgență, o ședință la sediul Apa Nova. La aceeași oră, 13.45, sunt informați oficial și ploieștenii că echipele Apa Nova lucrează la o avarie apărută la sistemul de distribuție și alimentare cu apa potabilă, „încă de la ora 05:30 dimineața pentru identificarea locației de avarie și izolarea tronsonului afectat. Tronsonul vizat alimentează următoarele zone: cartier Albert, cartier Nord (zona Republicii) și cartier Gheorghe Doja până la Catedrală”. Deci, de la ora 5.30 și până la 13.45, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, nu a considerat necesar să anunțe locuitorii orașului – pentru sănătatea cărora este responsabil prin natura funcției, fiind obligat de lege să urmărească îndeplinirea tuturor condițiilor pentru a nu fi pusă sub niciun fel în pericol sănătatea publică – despre posibilele riscuri la care se supun dacă folosesc apa de la robinet, în zonele afectate de avarie. La aproape două ore după prânz, sâmbătă, se anunță oficial problema și interdicția de a consuma apa de la robinet pentru băut, gătit, spălat, spălat pe dinți, apa putând fi folosită „doar pentru evacuarea apelor uzate fecaloid-menajere”, consumatorii fiind îndrumați să consume doar apa potabilă plată îmbuteliată sau, în lipsa acesteia, apa de la robinet să fie consumată doar după o fierbere prealabilă (cel puțin 2 minute) și după răcirea acesteia. Și apoi, tăcere.
Sâmbătă, ora 18.56. Printr-o informare transmisă de operatorul Apa Nova Ploiești se anunță că avaria identificată era pe o conductă pusă în funcțiune în anul 2015, lucrare care nu a fost realizată de către Apa Nova Ploiești. Tot la aceeași oră, compania de apă a mai transmis că avaria a fost localizată și tronsonul de conductă afectat a fost izolat, nefiind cunoscute la acea oră cauzele producerii avariei. De asemenea, s-a făcut public faptul că zona afectată de avarie a fost transferată pe o sursă alternativă de alimentare cu apă, pentru a elimina problemele de calitate a apei potabile. “La acest moment, din punct de vedere al companiei Apa Nova Ploiești, prin soluția de transferare pe o altă sursă, conform recomandărilor Direcției de Sănătate Publică, apa este conformă pentru consum. Recomandăm pentru cetățenii care au ajuns târziu acasă să lase apa să curgă un interval scurt de timp”.
După această informare transmisă de Apa Nova sâmbătă seara, în jurul orei 19.00, nimic oficial din partea instituțiilor și persoanelor responsabile cu sănătatea publică, respectiv din partea Direcției de Sănătate Publică Prahova și a primarului Ploieștiului, Adrian Dobre.
Abia ieri, la prânz, deci la 22 de ore de la informarea inițială privind avaria și interdicția de consum a apei de la robinet, Primăria Ploiești a venit cu un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Prahova, în care se precizează că rezultatele analizării probelor de apă prelevate sâmbătă vor fi gata abia marți, 12 februarie, și că, prin urmare, până la confirmarea potabilității, nu se recomandă consumul de apă de la robinet!
O reacție foarte întârziată, după anunțul făcut de Apa Nova sâmbătă seară, prin care se menționa faptul că apa este conformă pentru consum. Precizări preluate de presă, care are datoria să informeze opinia publică atât despre apariția unor probleme, cât și despre intrarea în normalitate anunțată de operator.
De această dată, lipsa de informare sau comunicarea extrem de defectuoasă nu mai sunt vorbe-n vânt, ci – fiind în discuție sănătatea populației – instituțiile publice sunt cele care trebuie să răspundă pentru eventuale îmbolnăviri care ar putea fi raportate în perioada următoare.
* * *
Reprezentanții Apa Nova Ploiești au revenit, ieri după-amiază, cu o nouă informare, prin care se preciza că parametrii de turbiditate și clor ai apei din zona care a fost afectată de avaria de sâmbătă se încadrează în limitele de potabilitate în conformitate cu verificările realizate de laboratorul mobil al companiei. De asemenea, s-a menționat și că, după localizarea pierderii și finalizarea intervențiilor de izolare a tronsonului de conductă afectat în cursul serii de sâmbătă, s-au realizat intervenții de revenire la modul de alimentare inițial, pentru a asigura alimentarea optimă și din punct de vedere al presiunii furnizate către utilizatori.
Atât în cursul zilei de sâmbătă, cât și ieri, au mai precizat reprezentanții Apa Nova Ploiești, s-au prelevat și probe bacteriologice, rezultatul unor astfel de analize obținându-se după 72 de ore.