N. D.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova a făcut public faptul că derulează o campanie de recrutare și identificare a persoanelor care sunt interesate de profesia de asistent maternal profesionist. Anunţul a fost făcut în contextul în care, până la sfârșitul anului 2023, s-a luat în calcul extinderea actualei rețele de asistenți maternali profesioniști cu un număr de 196 de persoane, urmare a punerii în aplicare, la nivel naţional, a proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. Proiectul a fost depus de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, DGASPC Prahova, în calitate de partener, urmând să beneficieze de fonduri europene pentru extinderea rețelei de asistenți maternali profesioniști și dezinstituționalizarea copiilor ocrotiți în centrele rezidențiale. Proiectul se va derula la nivel național pe o perioadă de 5 ani, contractul fiind semnat la începutul lunii noiembrie 2018 de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivel naţional, printre care se regăseşte şi cea din Prahova.
Astfel, în vederea evaluării capacității de a deveni asistent maternal profesionist, persoanele interesate de această activitate pot depune cereri la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, din Ploiești, Șoseaua Vestului nr. 14-16, sau prin fax: 0244-586.100, e-mail dgaspcph@yahoo.com. Informații suplimentare privind procedura de obținere a atestatului de asistent maternal profesionist pot fi obținute prin intermediul Serviciului Management de caz pentru asistenți maternali profesioniști din cadrul D.G.A.S.P.C. Prahova, la telefon 0244-586.100, interior 233.
De menţionat că asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată în condiţiile legii, care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament. Această profesie presupune o alternativă benefică la îngrijirea în instituţii a copiilor fiind realizată de către o persoană atestată şi special pregătită pentru a creşte, îngriji şi educa la domiciliul său, pe o perioadă bine determinată de timp, unul sau mai mulţi copii aflaţi în dificultatate, fiind o formă de ocrotire temporară diferită de adopţie, fiind o formă pentru pregătirea copiilor pentru viaţa de familie, pentru reintegrarea lor în familia naturală sau pentru integrarea în familia adoptatoare.