Li Li Leung, fostă vicepreşedintă a ligii profesioniste nord-americane de baschet (NBA), a fost numită la conducerea Federaţiei americane de gimnastică, rămasă fără conducere în contextul scandalului de abuzuri sexuale ale fostului medic al lotului naţional feminin Larry Nassar, informează AFP, potrivit Agerpres.
„La fel ca toată lumea, eu am fost bulversată şi furioasă să aflu de abuzurile comise şi de lipsa de implicare a instituţiilor care au permis să se întâmple aceste lucruri”, a declarat Leung. „Admir curajul şi forţa supravieţuitorilor şi voi face din revendicările lor o prioritate”, a adăugat Leung.
Li Li Leung, ea însăşi fostă gimnastă, va prelua funcţia pe 8 martie cu ocazia unei ceremonii la sediul Federaţiei din Indianapolis.
În 23 de luni, USA Gymnastics va schimba pentru a patra oară preşedintele. O instabilitate generată de criza din cadrul instituţiei după dezvăluirile făcute de gimnaste şi apoi după condamnarea lui Larry Nassar, în 2018, la închisoare pe viaţă pentru abuzarea a peste 250 de victime, printre care starul mondial al disciplinei Simone Biles.
Comitetul olimpic american (USOC) a ameninţat de atunci cu retragerea sprijinului şi cu dizolvarea USA Gymnastics, care a fost acuzată că a acoperit crimele lui Nassar.
„Combinaţia unică a competenţelor sale în afaceri, experienţa în management şi pasiunea sa pentru gimnastică au făcut din Li Li persoana ideală pentru a conduce organizaţia noastră în acest moment important din istoria noastră”, a declarat Kathryn Carson, membră în consiliul de administraţie al USA Gymnastics.
Federaţia americană de gimnastică a fost zguduită din temelii din cauza scandalului generat de cazul Nassar, antrenând demisia preşedintelui acestui for, Steve Penny, precum şi ale succesorilor săi Kerry Perry şi Mary Bono, ultima numită pe 12 octombrie în funcţia de directoare interimară.
Aly Raisman, triplă campioană olimpică, a criticat în repetate rânduri alegerea noii conducătoare interimare a Federaţiei de gimnastică, în persoana avocatei Mary Bono, considerând-o neinspirată.
Raisman, una dintre gimnastele abuzate sexual de medicul Larry Nassar, a postat pe Twitter un mesaj în care susţinea că Mary Bono, fost parlamentar, a lucrat pentru o firmă de avocatură care a fost angajată de USA Gymnastics când s-a declanşat scandalul din cazul Nassar.
Alte două foste componente ale echipei de gimnastică artistică a Statelor Unite au intentat un proces civil împotriva Federaţiei americane (USA Gymnastics) şi a Comitetului olimpic american (USOC), pentru că nu au prevenit abuzurile sexuale ale medicului Larry Nassar împotriva tinerelor sportive.
Tasha Schwikert (33 ani), medaliată cu bronz la JO 2000 de la Sydney, şi sora ei Jordan (32 ani) s-au declarat şi ele victime ale lui Nassar.
Forurile sportive americane sunt acuzate că, în mod intenţionat, au refuzat să notifice, să avertizeze şi să pună în aplicare măsuri adecvate pentru protejarea tinerelor sportive aflate sub supravegherea lor.
Cazul Nassar, cel mai grav din istoria sportului american, s-a soldat de la începutul anului trecut cu condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului medic al echipei de gimnastică feminină a SUA, pentru că a agresat timp de două decenii cel puţin 265 de victime, între care aproape 160 de gimnaste, sub acoperirea tratamentelor medicale.