Camera inferioară a Parlamentul francez a adoptat marți, în primă lectură, un amendament care prevede că formularele școlare vor conține mențiunile „părinte 1 și părinte 2” în locul apelativelor standard „mamă și tată”, scrie nouvelobs.com, potrivit Hotnews. „Acest amendament vizează implementarea în legislație a diversității familiale a copiilor în formularele administrative ale școlii”, a explicat deputata Valeria Petit, inițiatoarea textului, din partidul prezidențial. „Nimeni nu trebuie să se simtă exclus”, a argumentat și deputata LREM Jennifer de Temmerman. Deputata Valeria Petit amintește că un număr foarte mare de formulare din domeniul civil, de la înscriere la cantină și până autorizații, au încă apelativele „mamă” și „tată”, neținând cont de aprobarea legii privind căsătoriile homosexuale. Colega ei, Jennifer de Temmerman, a apărat amendamentul fața deputaților: „Avem familii care se confruntă cu cazuri ancorate în modele sociale şi familiale ușor depășite. În ziua de astăzi, nimeni nu ar trebui să se simtă exclus din cauza unor scheme de mentalitate puțin înapoiate. Pentru noi, acest articol este o măsură de egalitate socială”. Ministrul Educației Jean-Michel Blanquer și raportoarea Anne-Christine Lang (LREM) au avizat nefavorabil amendamentul, argumentând că schimbările cerute nu sunt în conformitate cu legislația.
Deputatul LR Xavier Breton a denunțat un amendament care ține „de o gândire unică și politic corectă care nu corespunde cu realitatea”. „Când aud că este o gândire depășită, amintesc că astăzi, în uniunile libere, căsătorii sau parteneriate, mai mult de 95% sunt cupluri formate din bărbat și femeie”, a spus acesta.
Pe de altă parte, colegul său socialist Joaquim Pueyo afirmă că această reformă „este o chestiune de respect și demnitate”: „Nu vă imaginați consecințele atunci când copiii nu se simt tratați ca și ceilalți.”