V.S.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova a anunțat producătorii viticoli – persoane fizice sau persoane juridice – despre posibilitatea obținerii de finanțare pentru culturile de viță-de-vie cu soiuri nobile. Conform APIA Prahova, pot fi finanțate acțiuni precum reconversia soiurilor, reamplasarea parcelelor viticole, replantarea ca urmare a defrişării din motive sanitare și modernizare, acordarea sprijinului fiind posibil după ce beneficiarii elaborează un plan individual.
Pe de altă parte, aceștia trebuie să respecte unele criterii de finanțare,
respectiv suprafaţa minimă a planului să fie de 0,50 ha, suprafaţa minimă a parcelei înainte şi după reconversie să fie de 0,10 ha, materialul săditor folosit să fie din categoria biologică admisă de legislaţie, fiind interzisă utilizarea de materiale recuperate (spalieri, tutori, sârmă). Pentru persoane fizice neînregistrate fiscal, suprafaţa maximă a planului este de 20 ha, iar pentru persoanele înregistrate fiscal – de 200 de hectare.
Toate programele de restructurare/ reconversie vizează exclusiv înfiinţarea şi modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie destinate producerii strugurilor pentru vinuri.
Toate programele de restructurare/ reconversie se realizează în baza unui proiect tehnic şi a unui deviz de cheltuieli, iar proiectele se vizează de staţiunea de cercetare – dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie din zonă. Pentru lucrările efectuate în regie proprie, costurile se stabilesc utilizând valorile prevăzute în devizele – cadru întocmite de ICDVV Valea Călugărească.
Solicitantul va demonstra cu documente justificative efectuarea cheltuielilor.
Beneficiarii sprijinului financiar care abandonează sau defrişează plantaţiile înfiinţate prin programele de restructurare/ reconversie în primele 10 campanii viticole de la finalizarea planurilor vor returna sumele plătite, precum şi dobânzile aferente. De asemenea, beneficiarii au obligaţia de a depune cererea unică de plată, indiferent dacă solicită sau nu plăţi directe.
Pentru perioada 2019-2023, planurile individuale se depun în sesiune continuă la Direcţiile pentru Agricultură judeţene, iar cererile de finanţare se depun în termen de 30 de zile calendaristice de la data aprobării planurilor, la sediile centrelor judeţene APIA.