Violeta Stoica
Comunele prahovene Șirna și Poienarii Burchii se află în interiorul zonei considerate infectate cu virusul pestei porcine africane, după ce, la doar câțiva kilometri depărtare, în Butimanu – județul Dâmbovița, a fost descoperit cadavrul unui mistreț care s-a dovedit ulterior, în urma efectuării analizelor de laborator, că era bolnav de PPA.
Potrivit declarațiilor prefectului de Prahova, Mădălina Lupea, primarii celor două localități prahovene aflate în apropierea focarului din județul Dâmbovița au fost informați în legătură cu măsurile care trebuie luate pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane. Astfel, locuitorii comunelor Șirna și Poienarii Burchii sunt sfătuiți să nu intre în gospodărie cu încălțămintea și cu îmbrăcămintea cu care au intrat în pădurile din zonă, ca să nu existe riscul de a-și îmbolnăvi porcii domestici. Pentru a împiedica, pe de altă parte, intrarea dinspre județul Dâmbovița a unor eventuale transporturi de carne de porc, s-au instituit de ieri filtre mobile de verificare a automobilelor care ajung în județul Prahova. De asemenea, în apropierea lizierei unei păduri de lângă Șirna a fost săpată și o groapă, pregătită special pentru aruncarea diferitelor resturi sau cadavre de porci mistreți (dacă acestea vor fi descoperite în zonă), nu înainte însă de a fi prelevate probe în vederea testării în laboratorul specializat pentru depistarea pestei porcine africane.
Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă,
a declarat că în cele două localități aflate în zona infectată sunt în evidențe circa 350 de porci domestici crotaliați, iar recomandarea este ca locuitorii să țină cont de regulile care trebuie respectate pentru reducerea riscului ca suinele din gospodării să intre în contact cu suprafețe contaminate sau cu mistreții care ar putea apărea în apropierea adăposturilor de animale din curțile oamenilor, în special a celor din satul Ologeni – comuna Poienarii Burchii și din satul Tăriceni – din Șirna.
Pe de altă parte, însă, ieri dimineață, vânătorii au plecat cu noaptea-n cap ca să împuște orice… urmă de mistreț de pe fondul de vânătoare Hăbud, aflat pe teritoriul celor două localități. De altfel, în zonă nu ar mai trebui să fie prea mulți mistreți, dat fiind că, anterior deciziei de eliminare a tuturor porcilor sălbatici din zona respectivă, ca urmare a apariției focarului de pestă de la Butimanu, 79 dintre cele 80 de exemplare de mistreț aflate în evidențe ar fi fost împușcate deja.
La sfârșitul lunii ianuarie, pe un fond de vânătoare din zona localității dâmbovițene Butimanu, a fost găsit cadavrul unui porc mistreț, iar în urma testelor de laborator s-a confirmat că porcul sălbatic avea pestă porcină africană.