Violeta Stoica

Licitația pentru achiziționarea de autobuze electrice destinate mai multor orașe din țară, printre care se află și Ploieștiul, trece printr-o situație similară multor alte proceceduri de achiziție. Din cauza unei contestații, deschiderea ofertelor s-a amânat pentru a doua oară, aceasta urmând să aibă loc – dacă nu va mai interveni și altă problemă – aproape de jumătatea lunii viitoare, respectiv pe 12 martie. Această nouă amânare a deschiderii ofertelor din partea producătorilor sau importatorilor de autobuze electrice vine după ce o societate de profil a depus o contestație privind cerințele din caietul de sarcini întocmit de către autoritatea contractantă – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația depusă de societatea Anadolu Automobil Rom, importatorul autobuzelor marca Isuzu produse în Turcia, astfel încât Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este obligat să corecteze caietul de sarcini referitor la achiziția unui lot de 51 de autobuze electrice destinate unui grup de patru orașe, printre care se află și municipiul Ploiești. Potrivit deciziei emise de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, societatea menționată a contestat o serie de cerințe din documentația de atribuire, considerate „obstacole nejustificate față de asigurarea unei concurențe efective între operatorii economici”.
Contestatarul s-a referit, în plângerea depusă la CNSC, la pantograful cu construcție specială, la bateriile electrice de o anume capacitate și autonomie, precum și la găsirea de soluții pentru extinderea autonomiei autobuzului electric prin intermediul unei baterii suplimentare.
În cadrul acestei proceduri aflate în derulare, MDRAP va cumpăra autobuze electrice pentru municipiile Alba Iulia (valoare estimată la 36,12 milioane de lei), Buzău (25,12 milioane de lei), Constanța (55 milioane de lei) și Ploiești (25,12 milioane de lei).