F. T.
În noaptea de joi spre vineri, aproape de miezul nopții, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situațíi de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova au fost soliticitați să intervină în Boldești – Scăeni, la o locuință în care a avut loc o explozaie a unei sobe, neurmată, din fericire, de incendiu (vezi foto).
Din nefericire, potrivit informațiilor primite de la sublocotenent Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al instituției, în urma incidentului, doi bărbați, cu vârstele de 18 ani și, respectiv, 21 de ani au suferit divese răni și arsuri, fiind transportațí la spital. Primul a suferit un traumatism caranio – cerebral și un altul facial, iar al doilea – arsuri de gradul I la mâini.
Dar de următoarea statistică alarmantă ce părere aveți ? În Prahova, conform datelor furnizate de către reprezentanții ISU, în cursul anului trecut s-au produs 568 de incendii la locuințe, în urma cărora 44 de persoane au fost rănite, iar alte 22 și-au pierdut viața !
“Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalațiile electrice defecte, urmate de coșuri de fum necurățate și mijloace de încălzire defecte, improvizate ori nesupravegheate”, se precizează într-un document de presă al instituției.
Ce-i drept, în urma acţiunilor de localizare, lichidare şi înlăturare a efectelor negative generate de incendii au fost salvate bunuri materiale în valoare de 143.187.213 lei, respectiv 30.465.364,46 euro. Dar, ne îndoim că aceste cifre “ehilibrează balanța” unde, pe un taler stau morții și răniții, iar pe celălalt – suma de peste 30.000.000 de euro, reprezentând valoarea bunurilor salvate ! Firește, acest lucru nu înseamnă că punem la îndoială profesionalismul și chiar riscurile la care se expun salvatorii. Dimpotrivă !
Pe de altă parte însă – am tot scris, scriem și acum – lunar, dacă nu și mai des, ISU Prahova avertizează: “Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalațiile electrice defecte, urmate de coșuri de fum necurățate și mijloace de încălzire defecte, improvizate ori nesupravegheate. Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale și, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor: Apelați la personal specializat – coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor; verificați și reparați coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit; aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței; lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice trebuie să fie executate numai de personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații”.