Violeta Stoica
Cel mai mare spital al județului Prahova – unde sunt anual circa 64.000 de externări în fiecare an – a intrat în acest an cu un deficit de personal destul de mare, pe mai multe specialități medicale. Printre acestea, Terapia Intensivă și, bineînțeles, nelipsita Unitate de Primiri Urgențe – SMURD, dar și Cardiologia, una dintre secțiile cu cea mai mare adresabilitate, în orice perioadă a anului.
Anul trecut, în vară, au fost scoase la concurs mai multe posturi pentru medici de diferite specialități, însă, din cauza lipsei candidaților, procedura a fost reluată la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă că în scurt timp ar trebui să fie organizate probele.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Marius Niculescu, vine însă și cu vești bune: deficitul s-ar putea restrânge, pentru că la concursurile pentru anumite secții s-au înscris mai mulți medici decât numărul de posturi, iar unul dintre cei interesați este chiar o româncă plecată în Norvegia, medic pneumolog. Aceasta dorește să revină în țară și să practice în Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Spitalele județene din sudul țării – inclusiv Spitalul Județean de Urgență Ploiești – au o problemă în privința ocupării posturilor pe multe dintre specialități, poate și din cauza faptului că, în ciuda creșterii salariilor medicilor, apropierea de București îi determină pe mulți să ia calea centrelor universitare cu tradiție și să nu se îndrepte către unitățile medicale cu paturi din apropierea Capitalei.
Mai mult decât atât, Spitalul Județean neavând medici rezidenți, o parte dintre responsabilitățile medicilor se transferă asistentelor medicale, spre deosebire de marile spitale universitare, unde există rezidenții care preiau din sarcini.
Poate aceasta este una dintre explicațiile pentru timpul de așteptare al pacienților și al aparținătorilor, care se extinde mai mult decât s-ar spera. Pe de altă parte, însă, lipsa medicilor conduce la situații precum aceea de la Cardiologie, unde la 90 de paturi este un singur medic de gardă, cazurilor pacienților internați adăugându-li-se și cele ale bolnavilor care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe și care necesită consultație de specialitate din partea cardiologului. De altfel, Cardiologia și Urgențele au deficit cronic de medici, situație care se răsfrânge atât asupra personalului medical suprasolicitat, cât și asupra pacienților internați sau a acelora care ajung în UPU.
Managerul Spitalului Județean de Urgențe Ploiești, Marius Niculescu, pare să fie optimist în privința angajărilor de medici în cursul acestui an, deși situația actuală este dificilă pentru mai multe specialități, unele dintre ele având nevoie chiar de mai mult personal decât este scris în normative.
“La Unitatea de Primiri Urgențe suntem în continuare descoperiți, la fel și pe Secția de Cardiologie, însă probleme din acest punct de vedere sunt în mai multe secții. Din acest motiv, am republicat anunțul privitor la scoaterea la concurs a mai multor posturi de medic, dat fiind că anul trecut fie nu s-a prezentat nimeni, fie – așa cum a fost cazul la Chirurgie maxilo-facială – au fost trei aspiranți la concurs, dar nu a trecut niciunul probele”, a declarat, pentru ziarul Prahova, managerul de la Spitalul Județean.
La Cardiologie, situația pare să fie la fel de rea ca și la Urgențe, pentru că – dincolo de deficitul de personal – în această perioadă se află în concediu de creștere a copilului doi medici. Deși anul trecut, niciun medic nu a părăsit corpul medical al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, în 2017, un cardiolog a plecat la o unitate spitalicească din Capitală, ceea ce a complicat puțin lucrurile în secția de specialitate.
La UPU – la jumătate din necesarul de medici
Din datele furnizate de către managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești reiese că o mare problemă o reprezintă numărul posturilor neocupate din cadrul Unității de Primiri Urgenţe – SMURD. Din cele 39 de posturi de medici din normativ și tot atâtea existente, sunt ocupate doar 22,5 posturi, ceea ce înseamnă că Urgențele de la cea mai mare unitate medicală cu paturi din județul Prahova funcționează cu puțin peste jumătate din numărul de medici necesar pentru intervențiile pe medicină de urgență.
Și la Anestezie – Terapie Intensivă situația este gravă din punctul de vedere al acoperirii cu medici. La 31 decembrie 2018, doar opt posturi de medic anestezist erau ocupate din cele 19 existente și față de cele 21 din normativ.
Se va schimba situaţia anul acesta?
Reluarea concursurilor pentru ocuparea posturilor libere de medic vine însă cu vești bune, cel puțin pentru anumite specialități. Astfel, conform reprezentanților spitalului, pentru Pneumologie s-au înscris doi medici pe două posturi și, surpriză, unul dintre aceștia este un medic român plecat în Norvegia, care a ales să se întoarcă în țară și să profeseze la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Pentru un post la Ortopedie, pe de altă parte, s-au înscris șase medici, la fel și la Chirurgie maxilo-facială, la Gastroenterologie sunt trei înscriși pentru un post, la Neurochirurgie – un înscris pentru un post, iar la Stomatologie Unitatea de Primiri Urgențe – trei înscriși pentru o jumătate de normă.
În plus, pentru a încerca să atragă medici din alte zone ale țării, la fiecare concurs organizat de Spitalul Județean de Urgență Ploiești este făcut public și faptul că unitatea medicală le oferă specialiștilor și locuință de serviciu, respectiv apartamente într-o zonă apropiată de locul de muncă, respectiv pe strada Cameliei. Inițial, aveau prioritate medicii care se angajau la Unitatea de Primiri Urgențe și la Anestezie-Terapie Intensivă (unde deficitul de personal a fost dintodeauna mare), însă posibilitatea de a primi locuință de serviciu s-a extins și pentru alte specialități.