Specialiştii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit, printr-un nou studiu, că sucul de spanac este cea mai bună cale de a obţine o cantitate cât mai mare de luteină, adică antioxidantul pe care îl conţine, potrivit eurekalert.org, preluat de Medlive.ro.
Luteina este găsită cel mai frecvent în legumele de culoare verde închis, iar specialiştii au comparat diverse tehnici de preparare a spanacului proaspăt pentru a maximiza nivelul de luteina. Rezultatele studiului au fost publicate în revistă ”Food Chemistry”.
Persoanele care suferă de ateroscleroza (îngustarea arterelor) au o inflamaţie cronică mică, ce poate fi măsurată în sânge. Aceasta inflamaţie creşte riscul infarctului miocardic. Specialiştii au studiat rolul luteinei în această afecţiuni.
Luteina este un pigment natural, liposolubil, găsit în plante, în special în legumele verzi. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că luteina poate atenua inflamaţia celulelor imune în cazul pacienţilor cu boala coronariană. De asemenea, luteina poate fi stocată în celulele imune, ceea ce înseamnă că este posibilă acumularea unei rezerve de luteina chiar în corpul nostru. Astfel, cercetătorii şi-au propus să descopere dacă nivelul luteinei din sânge poate fi influenţat de cantitatea de plante care o conţin pe care o consumăm.
În cadrul acestui studiu, specialiştii au descoperit care este cel mai bun mod de preparare al spanacului pentru a obţine luteina. A fost ales spanacul deoarece conţine un nivel ridicat de luteina şi fiindcă este consumat de foarte mulţi oameni, la nivel global. Precum majoritatea nutrienţilor, luteina este degradata de căldură. ”Acest studiu este unic deoarece am folosit metode de preparare adesea folosite de oameni, acasă, comparând timpul de preparare şi temperatura. De asemenea, am luat în considerare şi faptul ca spanacul se consuma şi crud, cum ar fi în salate, sucuri, sau smoothie-uri”, spune Lena Jonasson, consultant în cardiologie.
Pentru a simula prepararea spanacului de oamenii simpli, în viaţa de zi cu zi, specialiştii l-au cumpărat din supermarket. L-au prăjit, l-au făcut la aburi, sau l-au fiert până la 90 de minute, măsurând conţinutul de luteină de mai multe ori pe parcursul procesului.
Spanacul folosit în supă, sau în tocană, nu este gătit la o temperatură la fel de ridicată în lasagna, de exemplu. Timpul de încălzire este important când spanacul este fiert. Cu cât îl fierbem mai mult, cu atât mai multă luteina se pierde. De asemenea, şi când este prăjit la o temperatură foarte ridicată, luteina este degradata după doar două minute. Nici reîncălzirea mâncării cu ajutorul cuptorului cu microunde nu este o practică sănătoasă, deşi a devenit obişnuită.
”Cel mai bine este să nu încălzim spanacul deloc. Este recomandat să îl consumăm sub formă de smoothie, la care să adăugăm produse lactate, cum ar fi smântână, lapte sau iaurt. Când spanacul este tocat în bucăţi mici, mai multă luteină este eliberată din frunze, iar grăsimea din lactate creşte solubilitatea luteinei”, concluzionează Rosanna Chung, autorul principal al studiului.