N. Dumitrescu
Cea mai importantă instituţie de cultură din judeţ, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, împlineşte, pe data de 10 ianuarie, 64 de ani de la inaugurare. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, în momentul de faţă valorificând expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.
Potrivit datelor făcute publice de către instituţia de cultură, la începutul lunii ianuarie 2016, muzeul avea un patrimoniu imobil format din 18 clădiri, trei situri arheologice şi un patrimoniu muzeal format din peste 260.000 de bunuri culturale mobile, precum şi bunuri mobile nemuzeale. Muzeul administrează bunuri încredinţate sau dobândite, respectând legislaţia în vigoare. Bunurile culturale sunt inalienabile, acestea putând însă face obiect de împrumut, transfer sau custodie, în condiţiile respectării legislaţiei referitoare la această categorie de bunuri.
Clădirea în care funcţionează muzeul istoriei prahovene (pe strada Toma Caragiu nr. 10) a fost construită în stil neoclasic după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, piatra de temelie a fundaţiei fiind pusă la data de 31 mai 1865. Clădirea se înscrie în categoria monumentelor de arhitectură din România, în decursul anilor aceasta fiind de mai multe ori restaurată, beneficiind şi de consolidari şi modernizări cerute de noua concepţie tematică a expoziţiei permanente. Instituţia funcţionează structurat pe muzee, secţii, servicii, birouri, respectiv: Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova – Biroul Istorie; Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova – Biroul Arheologie; Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” Ploieşti; Muzeul „Casa de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” Ploieşti; Muzeul ”Ion Luca Caragiale” Ploiești; Muzeul Memorial ”Paul Constantinescu” Ploiești; Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” Ploiești; Muzeul Memorial ”Constantin şi Ion Stere” Bucov; Crama din anul 1777 din Valea Călugărească; Muzeul ”Conacul Bellu” Urlați; Expoziția permanentă ”Foișorul Conacului Bellu” Urlați; Muzeul Sătesc Sângeru; Muzeul „Conacul Pană Filipescu”; Muzeul de Artă Religioasă Vălenii de Munte; Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului Vălenii de Munte; Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” Vălenii de Munte; Muzeul „Casa Domnească” Brebu; Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni; Rezervaţia arheologică Târgşoru Vechi; Rezervaţia arheologică Budureasca; Castrul roman de la Drajna de Sus; Secţia de evidenţă a patrimoniului cultural naţional; Secţia de conservare şi restaurare.
Revenind la reorganizarea tematică a expoziţiei permenente a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, aceasta a urmărit individualizarea sa în contextul instituţiilor de profil din ţară, prin valorificarea patrimoniului propriu, a studiilor şi cercetărilor întreprinse de specialişti în diverse domenii, respectiv arheologie, istorie medie, modernă şi contermporană, numismatică şi medalistică. Pe lângă tematica generală a muzeului, au fost realizate și expuneri expoziționale care ilustrează descoperirile arheologice din judeţul Prahova, începuturile oraşului Ploieşti, evenimente de la mijlocul secolului XIX şi ecoul lor în Prahova, cabinete de numismatică şi medalistică, aspecte ale vieţii culturale antebelice etc.